Zoe Crawford dan kuda betina bertaraf lima bintang yang dibelinya di Maryland

 • Zoe Crawford dan tunggangannya KEC Zara berangkat ke seluruh negara hari ini (15 Oktober) di Maryland 5 Star dengan perkongsian istimewa. Zoe telah mempunyai kuda betina selama 10 tahun, mereka melakukan acara pertama mereka bersama-sama ketika penunggang berusia 18 tahun dan telah meningkat melalui tahap ke lima bintang.

  “Kami membelinya secara ghaib dari Ireland,” kata Zoe, yang kini berusia 27 tahun. “Saya pernah menunggang dengan seorang lelaki Ireland di AS bernama Cormac Kennedy dan dia pulang ke rumah untuk melihat kuda. Kami sedang mencari satu dan dia menelefon ibu saya dan berkata, ‘Saya rasa saya jumpa kuda itu.’ Jadi dia berkata, ‘Ok, bawa ke sini.’  “Saya rasa kami mendapat satu gambar ketika dia berada di dalam treler, ia sangat kabur dan apa yang kami tahu daripadanya ialah kuda itu teluk. Tetapi dari kali pertama saya melihatnya, saya seperti, ‘Saya tahu ini kuda saya.’”

  KEC Zara, yang kini berusia 16 tahun, adalah oleh Visa Aldatus Z, daripada kuda betina Puissance dan membawa awalan Pusat Ekuin Kennedy, sebahagian daripada operasi pembiakan dan pengeluaran berbilang halaman yang dijalankan di Ireland oleh saudara Cormac, Kieran dan Liam dan kakak Sinead.

  Zoe dan Zara diletakkan di tempat ke-29 di sini tahun lepas, dengan lompatan dua kali ganda, dan melompat jelas merentasi negara di Acara Tiga Hari Kentucky pada bulan April.

  “Gaya merentas desanya besar dan berani – dia dibuat untuk merentas desa,” kata Zoe Crawford. “Kadang-kadang saya berharap dia kurang berani dan akan memikirkan perkara lebih sedikit daripada hanya pergi. Tetapi dia sangat jujur ​​di luar sana, dia berusaha sekeras mungkin dan jika anda meletakkan sesuatu di hadapannya, dia akan melompat.”

  Dressage boleh menjadi cabaran untuk pasangan kerana Zara boleh menjadi kuda betina yang panas.

  “Semua yang dia lakukan, dia fikir ia terlalu mengujakan,” kata Zoe selepas ujiannya pada hari Khamis yang mana mereka mendapat markah 39.6. “Sebahagian besar, dia menyimpannya bersama-sama, yang sangat mengejutkan. Memanaskan badan boleh berasa hebat dan kemudian dia boleh masuk ke gelanggang dan hilang akal sedikit, tetapi dia menahannya, jadi saya sangat gembira dengannya.”

  Gabungan baru-baru ini mendapat manfaat daripada bantuan daripada Liz Halliday-Sharp dalam fasa ini.

  Zoe Crawford berkata: “Dia sangat membantu. Nasihat terbesarnya ialah melepaskan lebih daripada yang saya fikirkan dan mempercayai diri sendiri dan mempercayainya. Dia memberitahu saya untuk mendapatkannya dalam kekang dan kemudian boleh melepaskan sedikit kekang. Dia menjadi ketat dan kemudian saya menjadi ketat dan kemudian ia menuruni bukit.

  “Apabila dia merasa bosan, saya hanya perlu mengabaikan semua yang dia lakukan dan terus mengulangi diri saya untuk melepaskan sedikit tampuk. Apabila saya boleh melepaskannya, dia menjadi lebih baik.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ikuti semua berita tergempar, cerapan di sebalik tabir dan aksi terbaik sepanjang Maryland 5 Star tanpa had pada jumlah yang anda boleh baca dari serendah £1 setiap minggu dengan Langganan tapak web tanpa had Horse & Hound. Daftarlah sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah penuh kami tentang Maryland, termasuk analisis mendalam dan ulasan eksklusif daripada Mark Phillips, dalam majalah minggu depan (20 Oktober).

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *