Zander lwn. Walleye: Bolehkah Anda Jelaskan Perbezaannya?

Walleye ialah salah satu ikan buruan Amerika yang paling popular, dan jika anda tinggal di utara AS, kemungkinan besar anda telah mengejar spesies yang menakjubkan ini lebih daripada sekali.

Zander, spesies invasif yang berkait rapat, bertapak di satu tasik di North Dakota, dan ahli biologi hidupan liar bimbang tentang apa yang mungkin berlaku jika ia diperkenalkan di tempat lain.

Adakah anda tahu bagaimana untuk membezakan antara zander invasif dan walleye asli?

Teruskan membaca untuk mengetahui!

Jadual Kandungan (boleh diklik)

Berkaitan:

Apa itu Zander?

zander

Sander luciopercabiasa dipanggil pikeperch, adalah ikan pemangsa yang berasal dari Eurasia. Sangat dihargai oleh pemancing dan tukang masak, ia agak biasa di habitat air tawar dan payau dari Finland hingga Kazakhstan.

Walaupun sedap dan menarik untuk ditangkap, ia telah diperkenalkan secara meluas, terutamanya di UK dan AS, di mana ia dijadikan rumah di Tasik Spiritwood, North Dakota sejak 1989.

Penampilan dan pengenalan diri

Zander mempunyai badan yang panjang dan kuat yang meruncing dengan ketara ke arah ekor. Emas hijau berhampiran sirip dorsal, mereka biasanya menunjukkan corak jalur hitam di sisi mereka, pudar ke perut putih.

Jangkakan kedua-dua sirip dorsal dan ekor untuk mendedahkan barisan ciri bintik hitam pada membran antara duri dan sinar. Sirip punggung akan dibelah oleh “V” dalam, dengan yang pertama mempunyai 13 – 20 duri dan 18-24 sinar lembut.

Berkembang sehingga 39 inci dan 44 paun, zander matang biasanya ditangkap pada kira-kira 20 inci.

Sama dalam beberapa aspek dengan walleye, zander berkongsi keupayaannya untuk memburu dengan baik dalam keadaan cahaya malap.

Diet dan habitat

Zander adalah pemakan daging sepenuhnya, memakan pelbagai jenis ikan, termasuk ikan berbau Eropah, ruffe, hinggap Eropah, vendace, dan lipas biasa, serta ahli spesiesnya yang lebih kecil.

Zander lebih suka tasik air tawar yang besar tetapi boleh bertolak ansur dengan air payau, membolehkan mereka berhijrah dengan mudah dalam persekitaran bersebelahan dengan lautan.

Bahaya invasif

Kerana zander telah diperkenalkan ke Tasik Spiritwood, di mana mereka telah berjaya berkembang maju, terdapat risiko yang besar bahawa mereka boleh merebak ke kawasan lain di Amerika Utara.

Program Kesedaran Spesies Invasif Ontario sedang memantau secara aktif spesies ini, dan Kanada telah melarang pengenalannya ke perairan negaranya.

Kesan zander boleh menjadi malapetaka sekiranya ia merebak secara meluas. Menurut ISAP:

  • Zander bersaing dengan spesies ikan asli untuk sumber makanan dan habitat.
  • Zander juga boleh memangsa secara langsung spesies ikan asli, mengurangkan kepelbagaian biologi dan mengubah komposisi spesies ekosistem yang diserang.
  • Hibridisasi diketahui berlaku antara Zander dan Volga Pike-Perch, dan terdapat kebimbangan bahawa ia berpotensi berhibrid dengan spesies asli Ontario yang berkaitan, seperti Walleye atau Sauger.
  • Spesies ini mungkin menyebarkan penyakit baru ke badan air dan menjangkiti banyak spesies akuatik lain yang tinggal di sana, dengan kemungkinan kesan negatif kepada akuakultur dan perikanan kita.

Adalah penting bahawa pemancing belajar mengenal pasti zander, membantu ahli biologi hidupan liar menjejaki pengedaran spesies dan mengeluarkan sebarang zander yang mereka tangkap.

Apa itu Walleye?

walleye

Berbeza dengan zander, walleye berasal dari utara Amerika Syarikat dan hampir seluruh Kanada.

Dan satu pandangan pada walleye menggambarkan mengapa ia mungkin sukar untuk membezakan daripada zander invasif.

Mereka berkongsi bentuk badan umum yang sama, sirip punggung yang sama, mata besar, dan warna asas yang sama.

Walleye juga berkongsi nama latin yang serupa dengan zander: Sander Vitreus.

Penampilan dan pengenalan diri

Tetapi melihat lebih dekat mendedahkan perbezaan yang ketara. Walleye mempunyai ciri khas berbintik-bintik zaitun dan emas, tidak mempunyai jalur etika “seperti hinggap” pada zander. Takik antara sirip dorsal bukanlah “V” khas zander, sama ada. Anda juga tidak akan menemui sebarang bintik pada sirip punggung dan ekor.

Walleye jauh lebih kecil daripada zander; walleye yang benar-benar besar boleh mencapai panjang 31 inci dan berat sebanyak 20 paun, manakala zander yang benar-benar besar akan memusingkan skala dua kali ganda.

walleye lebih kecil daripada zander

Tetapi jangan gunakan saiz sahaja untuk membezakan antara walleye dan zander invasif.

Jabatan Sumber Asli Minnesota mengesyorkan yang anda cari untuk ciri-ciri berikut:

“Walleye purata 1 hingga 2 paun di kebanyakan perairan, walaupun kadang-kadang melebihi 10. Ikan berbentuk torpedo terdiri daripada coklat zaitun gelap hingga emas kekuningansisinya sering ditanda dengan bintik-bintik loyang. Walleye dinamakan kerana mata mutiaranya, yang disebabkan oleh tapetum lucidum, lapisan pigmen pemantul yang membantu ikan melihat dan memberi makan pada waktu malam atau dalam air keruh. Tidak seperti sauger, walleye tidak mempunyai bintik-bintik pada sirip punggungnya yang gelapkecuali tompok gelap di pangkal belakang sirip, tanda yang tidak ada pada sauger. Hujung bawah ekor walleye berwarna putihtidak seperti lobus bawah sauger yang serba gelap.”

Diet dan habitat

Walleye diberkati secara semula jadi dengan penglihatan cahaya malap yang sangat akut, dan ini memberi kesan ketara kepada tingkah laku memburu mereka. Subuh dan senja – selalunya ke awal petang – adalah masa utama untuk walleye memburu air cetek untuk spesies mangsa seperti hinggap.

“Walleye chop” dan hari mendung boleh membawa mereka keluar untuk memburu di siang hari juga.

Menurut DNR Minnesota, walleye lebih suka “tasik yang besar, cetek, berangin dengan beting kerikil,” kawasan yang zander akan senang untuk mengeksploitasi jika boleh.

zander vs walleye

walleye vs zander

Bolehkah anda tahu yang mana zander dan yang mana walleye?

Fikiran Akhir

Keupayaan untuk membezakan kedua-dua spesies ini adalah penting untuk masa depan populasi asli walleye dan ikan lain yang mendiami utara AS dan Kanada.

Jika anda mengesyaki anda telah menangkap zander:

  • Jangan lepaskan!
  • Hubungi DNR tempatan anda untuk mengesahkan!

Kami harap anda telah mempelajari sesuatu hari ini daripada artikel ini, dan kami ingin mendengar daripada anda jika ada!

Sila tinggalkan komen di bawah!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *