yang manakah sesuai untuk kuda anda?

 • Apabila musim sejuk menghampiri yang pantas, dan kuda mula tumbuh bulu yang lebih berat, ramai pemilik kuda akan membersihkan penggunting mereka, memikirkan pelbagai jenis klip kuda dan cuba memutuskan klip mana yang paling sesuai dengan kuda mereka.

  Memotong sebahagian atau semua kot musim sejuk kuda akan membantu mengelakkan kuda anda daripada menjadi terlalu panas dan berpeluh dengan banyak semasa bersenam.  Sebelum memilih klip yang sesuai untuk kuda anda, anda perlu mempertimbangkan berapa banyak kerja kuda atau kuda anda lakukan, jenis permaidani yang mungkin anda perlukan untuk memanaskannya selepas itu dan sama ada kuda anda akan stabil atau hilang.

  Dan jika anda memerlukan telefon bimbit baharu untuk menangani tugas pada musim sejuk ini, lihat beberapa pemotong kuda terbaik yang tersedia pada masa ini.

  Jenis klip kuda: klip penuh

  Jenis klip kuda yang berbeza: klip penuh

  Beban kerja: berat
  Apa yang melibatkan: Klip penuh ialah apabila semua rambut dibuang dari kuda anda, termasuk kaki, kepala dan telinga. Ini bermakna kuda itu cepat kering selepas bekerja keras kerana peluh diminimumkan. Mengasah berhati-hati untuk memastikan kuda anda tidak kesejukan adalah penting, dan anda juga harus sedar tentang peningkatan kemungkinan melecur hujan dan demam lumpur kerana kekurangan perlindungan semula jadi yang ditawarkan oleh kot kuda.

  Klip pemburu: sejenis klip untuk kuda yang stabil melakukan kerja pantas

  Jenis klip kuda yang berbeza: klip pemburu

  Beban kerja: berat
  Apa yang melibatkan: Klip pemburu adalah satu lagi yang berguna untuk kuda-kuda itu dalam kerja berat. Semua rambut dibuang, bar kaki — ideanya ialah rambut yang tertinggal di kaki membantu melindunginya daripada air dan lumpur — dan tampalan pelana untuk membantu melindungi belakang daripada pelana. Ramai orang akan memotong rambut di bahagian belakang kaki kuda untuk mengemaskannya. Sekali lagi, lasak berhati-hati diperlukan untuk mengelakkan kuda daripada menjadi sejuk apabila tidak dikerjakan.

  Klip selimut

  Jenis klip kuda yang berbeza: klip selimut

  Beban kerja: Sederhana
  Apa yang melibatkan: Rambut ditinggalkan di kaki kuda, begitu juga dengan kawasan di mana lembaran latihan akan berada. Ini adalah kedua-dua kawasan yang tidak terdedah kepada berpeluh dan begitu juga berguna untuk mereka yang kerap keluar, tetapi masih dalam kerja sederhana.

  Klip pengejar: sejenis klip kuda untuk kuda dalam kerja sederhana

  Jenis klip kuda yang berbeza: klip pengejar

  Beban kerja: Sederhana
  Apa yang melibatkan: Sangat serupa dengan klip selimut tetapi membantu mengekalkan otot di bahagian atas leher hangat juga. Klip pengejar sangat sesuai untuk kuda yang sedang dalam kerja sederhana dan muncul pada siang hari apabila cuaca mengizinkan. Ramai orang memotong rambut yang lebih panjang di bahagian belakang kaki untuk memberikan kemasan yang kemas.

  Jenis klip kuda sesuai untuk kuda dalam kerja ringan

  Klip jejak

  Jenis klip kuda yang berbeza: klip jejak

  Beban kerja: Ringan ke sederhana
  Apa yang melibatkan: Kot kuda dikeluarkan dari bahagian bawah perut dan dada dan leher, dan rambut dibiarkan di kaki untuk perlindungan dan juga di kepala mereka. Klip ini sangat serupa dengan klip pengejar, tetapi hanya separuh daripada bulu leher dibuang. Ia adalah klip yang berguna untuk kuda-kuda tersebut dalam jumlah kerja yang sederhana dan yang sering dilakukan.

  Klip Ireland: sejenis klip kuda untuk kuda dalam kerja ringan hingga sederhana

  Klip Ireland

  Beban kerja: Ringan ke sederhana
  Apa yang melibatkan: Klip Ireland berguna untuk kuda muda dan mereka yang bekerja ringan kerana ia agak cepat dan mudah dilakukan. Rambut dipotong dari leher dan belakang siku, di mana seekor kuda paling mudah berpeluh, tetapi masih terdapat banyak kot yang tersisa untuk kehangatan.

  Klip bib: sejenis klip untuk kuda yang tinggal di luar dalam kerja ringan

  Klip bib

  Beban kerja: Cahaya
  Apa yang melibatkan: Hanya rambut dari bahagian depan leher dan dada ditanggalkan apabila menggunakan klip bib. Sesetengah orang juga membawa klip di bawah perut ke tempat lilitan itu juga. Ini adalah klip yang baik untuk kuda dalam kerja ringan dan yang banyak keluar atau tinggal sepenuh masa.

  Anda juga mungkin berminat dengan:

  Sesetengah orang mempunyai bakat luar biasa dalam ‘klip seni’. Berikut adalah beberapa yang akan membuatkan anda kelihatan dua kali dan

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *