Willmont Braveheart mendapat kejuaraan Fell

 • Mendahului tempat kelapan yang dicapai tahun lalu, Willmont Braveheart, seorang Fell gelding berusia lapan tahun, mempamerkan persembahan yang menakjubkan untuk mendaratkan kejuaraan Horse of the Year Show (HOYS) Fell yang ditunggangi Emma Burrow.

  Dimiliki oleh Antonia Mitchell, gelding adalah oleh kuda jantan Underwoods Gideon keluar dari empangan Townend Liberty.  “Dia mempunyai musim yang sangat baik dan layak ke HOYS pada kelayakan pertamanya di Stoneleigh di mana dia menjadi juara,” kata Emma. “Ini bermakna dia menjalani tahun yang mudah kerana kami melakukannya pada awal musim ini.”

  Ini adalah musim kedua Emma menghasilkan ‘Bert’ dari pangkalannya di Carlisle.

  “Saya pastinya tidak datang ke sini menjangkakan untuk menang tahun ini,” tambahnya. “Apabila saya berada dalam tiga barisan terakhir, saya rasa seperti sepatutnya kami, tetapi anda tidak akan tahu sehingga nama anda dipanggil.”

  Emma menyifatkan gelding sebagai ‘hebat untuk dilakukan’ di rumah.

  “Dia suka melakukan banyak perkara yang menyeronokkan dan dia banyak menggodam,” katanya. “Kami pergi melompat sebelum dia datang ke sini hanya untuk memastikan dia sibuk. Dia seorang budak yang baik. Dia akan ditidurkan sekarang dan tidak syak lagi akan bergelut sebelum kejohanan esok.”

  Antonia telah memiliki Bert sejak anak kuda.

  “Ini benar-benar istimewa untuknya – dia tidak boleh berhenti menangis,” Emma merenung. “Dia dibesarkan di halaman Antonia, dan dia akhirnya menjaganya.

  “Dia akan pergi ke kejohanan Warisan BSPS seterusnya dan kemudian dia pulang ke Antonia untuk bercuti. Dia mempunyai musim sejuk, jadi dia benar-benar kasar dan ternyata seekor kuda. Dia akan kembali kepada saya pada bulan Februari.”

  Tempat naib juara dimenangi Rundales Trooper di bawah kendalian Aliya Khan, manakala tempat ketiga dianugerahkan kepada Holling Foxglove dan Georgia Boswell.

  Anda mungkin juga berminat…

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Tapak web Horse & Hound tanpa had langganan. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada Khamis 13 Oktober.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *