Wenfei Tong tentang Melihat Diri Kita dalam Burung

Nota Burung®

Wenfei Tong tentang Melihat Diri Kita dalam Burung

Ditulis oleh Mark Bramhill

Tenijah Hamilton: Ini adalah BirdNote.

[Acorn Woodpecker calls]

Bagi ahli biologi dan penulis Wenfei Tong, garis antara manusia dan haiwan sentiasa berasa kabur — atau mungkin berbulu, dalam kes burung.

Wenfei Tong: Jika saya tahu sedikit tentang burung, ia hampir seperti melihat rakan atau sesuatu dan kemudian berfikir, oh, saya tertanya-tanya apa yang mereka lakukan sekarang hari ini.

Tenijah Hamilton: Wenfei suka menyerlahkan persamaan yang kami kongsi dengan burung, seperti bagaimana Burung Belatuk Acorn dewasa muda kadang-kadang tinggal bersama ibu bapa mereka jika tiada wilayah yang sesuai untuk mereka pindahi segera. Ia mengingatkannya kepada seorang manusia yang tinggal bersama ibu bapa mereka untuk seketika selepas kolej.

[Acorn Woodpecker calls]

Wenfei berpendapat bahawa melihat diri kita dalam burung boleh menjadi rahmat untuk pemuliharaan.

Wenfei Tong: Untuk memotivasikan orang ramai supaya mahu mengambil berat tentang dunia semula jadi, saya fikir adalah penting untuk mencari cara supaya dunia semula jadi benar-benar bergema dengan orang pada tahap yang mendalam. Burung adalah kumpulan yang baik untuk berbuat demikian kerana mereka mempunyai begitu banyak tingkah laku yang menghiburkan yang benar-benar boleh kita kaitkan. Mereka juga sangat menawan dan cantik serta berkarisma. Dengan mengenali mereka, kita belajar untuk mengambil berat tentang mereka. Dan kemudian dengan mengambil berat tentang mereka, orang akan mahu melindungi burung dan tempat mereka tinggal.

Tenijah Hamilton: Anda boleh mempelajari semua jenis gelagat burung yang keren daripada Wenfei di podcast kami, Bring Birds Back. Dapatkannya dalam apl podcast kegemaran anda, atau di tapak web kami, BirdNote.org. Saya Tenijah Hamilton.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Acorn Woodpecker ML 56900 dirakam oleh Geoffrey A. Keller.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Pencerita: Tenijah Hamilton

ID# PodBBB-19-2022-11-09 PodBBB-19

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *