Warbler Yang Suka Pine

Nota Burung®

Warbler Yang Suka Pine

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[Pine Warbler song, ML 107410]

Kebanyakan burung walet tidak membuat penampilan di tempat makan burung, tetapi burung walet Pine sering kali muncul. Mereka unik di kalangan burung warbler kerana kegemaran mereka terhadap biji benih. Anda boleh menemuinya sepanjang tahun di hutan pain di tenggara AS, Bahamas, Haiti dan Republik Dominican. Dan jika anda tahu di mana hendak melihat musim bunga ini, anda mempunyai peluang yang baik untuk melihat mereka berhijrah melalui bandar-bandar di Midwest dan Pantai Timur.

Jika terdapat satu atau dua pokok pain di taman atau halaman belakang berdekatan, cari burung kecil yang tangkas memetik melalui jarum untuk ulat, serangga dan biji. Dan dengarkan lagunya, deruan bunyi manis kira-kira dua saat.

[Pine Warbler song, ML 107410]

Pine Warbler mempunyai leher kekuningan, dengan kuning menjangkau ke perut pada jantan. Punggung mereka berwarna hijau zaitun, sayap mereka hitam dengan palang sayap putih.

Sesuai dengan nama mereka, Pine Warbler menghabiskan sebahagian besar hidup mereka di pokok pain, tempat mereka mencari makanan dan membuat sarang mereka daripada ranting, jarum dan sarang labah-labah.

[Pine Warbler calls, ML 110201]

Warbler yang unik ini juga unik dalam kecenderungannya untuk menyanyi setiap bulan dalam setahun. Jadi, sama ada mereka hanya melalui kawasan hutan anda semasa berhijrah atau penduduk sepanjang tahun, anda boleh menikmati keseronokan kecil Pine Warbler.

[Pine Warbler song, ML 236521081]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh Yayasan Bobolink.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Pine Warbler ML236521081, ML107410 dan ML 110201 direkodkan oleh W. Hershberger.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Februari 2022 Narator: Michael Stein

ID # BEER-01-2022-03-02 BEER-01

Rujukan: https://birdsoftheworld.org/bow/species/pinwar/cur/introduction

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *