Waktu Penjimatan Siang Kekal? | Di Luar Tingkap Saya

Jam diputar ke belakang (foto oleh Kate St. John)
Jam diputar ke belakang (foto oleh Kate St. John)

5 November 2022

Apabila kita memutarkan jam kita malam ini mungkin kali terakhir kita perlu melakukannya di AS Dan sekali lagi, ia mungkin tidak.

Undang-undang DST semasa kami menetapkan Waktu Penjimatan Siang untuk seluruh AS dan membenarkan negeri dan wilayah untuk menarik diri daripadanya (mengikut Waktu Standard) termasuk kebanyakan Arizona, Guam, Hawaii, Kepulauan Mariana Utara, Samoa Amerika, Puerto Rico dan Kepulauan Virgin. .

Walau bagaimanapun, undang-undang semasa tidak membenarkan negeri kekal menggunakan Waktu Penjimatan Siang sepanjang tahun walaupun badan perundangan Florida, Washington, California dan Oregon telah meluluskan rang undang-undang untuk menjadikannya kekal dan 22 negeri lain sedang mempertimbangkannya.

Jadi pada 2018 wakil Dewan dan Senat dari Florida memperkenalkan Akta Perlindungan Cahaya Matahari.

Pada 15 Mac 2022, Senat AS sebulat suara meluluskan Akta Perlindungan Cahaya Matahari. Rang undang-undang itu mencadangkan—bermula pada November 2023—agar semua negeri menggunakan DST kekal, iaitu satu jam lewat daripada masa standard. Negeri yang telah meluluskan undang-undang untuk DST kekal akan dibenarkan menggubal undang-undang mereka. [It also allows states and territories that never switch to DST to stay on Standard Time as they do today. ]

timeanddate.com: Waktu Penjimatan Siang Berakhir di Amerika Syarikat & Kanada 2022

Tetapi DST kekal hanyalah sinar di mata mereka yang menginginkannya. Ia tidak melepasi Dewan.

Oleh itu negara-negara yang bersempadan dengan AS mempunyai dilema biasa. Wilayah Kanada Selatan setakat ini kekal selari dengan zon waktu AS. Sementara itu Mexico memansuhkan Waktu Penjimatan Siang pada 26 Oktober 2022 (bulan lepas!) tetapi membenarkan lokasi sempadan utara kekal selari dengan AS

Adakah kita akan mempunyai Waktu Penjimatan Siang Kekal? Siapa tahu. Tetapi kita akan mengalami Kekeliruan Kekal.

Jangan lupa pusingkan jam anda malam ini. 🙂

(foto oleh Kate St. John)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *