untuk menggalakkan naluri mencari makan semula jadi

 • Horse & Hound disokong oleh penontonnya. Apabila anda membeli melalui pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen untuk beberapa item yang anda pilih untuk dibeli. Ketahui lebih lanjut

 • Tikar sedut terbaik untuk anjing adalah cara terbaik untuk memastikan teman anjing anda terhibur. Tikar semput pada asasnya ialah sekeping fabrik yang terdiri daripada banyak kepingan bahan, dengan petak penyembunyi di mana anda boleh menyembunyikan makanan. Mereka menggalakkan tingkah laku mencari makan semula jadi anjing anda semasa dia membenamkan kepalanya ke dalam kain – fikirkan semak belukar tetapi jauh lebih bersih dan kurang berduri. Walaupun berjalan kaki mungkin melatih badan anjing, dan mainan mengunyah yang terbaik akan memuaskan keinginannya untuk mengunyah dan bermain, tikar sedut akan berfungsi sebagai salah satu asetnya yang paling berharga, deria baunya.

  Kebosanan boleh menyumbang kepada masalah tingkah laku, tetapi dengan menggalakkan anjing itu menjalankan naluri semula jadinya untuk menghidu makanan dan menikmati pencarian, ia akan mengalih perhatiannya daripada tabiat menjengkelkan seperti menyalak, mengunyah dan menggali.  Tambahan pula, untuk anjing yang cenderung untuk mengunci makanan mereka, anda boleh menyembunyikan kibble di dalam tikar sedutan, dan kemudian dia perlu mencari makanannya, seperti yang dia lakukan di alam liar. Kebanyakan anjing suka memburu dan bekerja untuk makanan mereka. Dan ia akan menjadikan masa makan bertahan lebih lama – dan pastinya memberi dia lebih kepuasan.

  Terdapat beberapa ekor anjing yang mungkin tidak sesuai untuk menghisap tikar, seperti anjing bermuka rata, contohnya pugs, yang bergelut untuk mendapatkan makanan yang tertimbus. Anak anjing juga mungkin terlalu muda untuk terlibat dalam cabaran dengan betul, kerana mereka selalunya lebih suka merobek tikar daripada menghidu makanan.

  Anda perlu memilih tikar snuffle yang sesuai untuk anjing individu anda. Sebagai contoh, seseorang dengan shag tebal akan memperlahankan pemakan yang cepat dan menghiburkan anjing yang bertenaga. Untuk anjing yang sangat pintar, anda boleh memilih anjing yang mempunyai banyak poket dan tekstur yang berbeza. Pastikan ia boleh dicuci dengan mesin — makanan dan kotoran anjing adalah campuran yang tidak kemas. Dan jika anda akan menggunakan tikar snuffle pada permukaan yang keras, anda akan mahu tikar yang mempunyai tapak tidak licin untuk menghentikan anjing mengalihkannya semasa dia mencari makanan.

  Seperti mana-mana mainan, jangan biarkan anjing anda tanpa pengawasan dengan tikar sedutan, dan keluarkan apabila mereka telah menemui semua hidangan itu.

  Tikar snuffle terbaik untuk anjing

  Tikar sedutan untuk anjing

  Paw 5 Snuffle Mat untuk Anjing

  Saiz: 18 x 12in | RRP: £29.99 |

  Tikar snuffle berbulu ini direka bentuk untuk meniru rupa dan rasa rumput (tetapi dalam warna kelabu yang bergaya) membantu memastikan anjing anda tenang dan sibuk, memenuhi keinginan semula jadinya untuk menghidu.

  Ia menggalakkan pemakanan yang lebih perlahan, mengurangkan kembung perut dan menelan liur, dan sesuai untuk semua saiz anjing, walaupun si kecil mungkin menggunakannya sebagai katil yang selesa!

  Ia adalah buatan tangan secara mampan daripada gentian kapas lembut (bersumberkan dari segi etika di Ghana, menyokong kilang Afrika dan kesaksamaan untuk wanita), dan boleh dibasuh mesin.

  Di UK? Lihat sekarang di amazon.co.uk
  Di AS? Lihat sekarang di amazon.com atau chewy.com

  Vehipa Snuffle Food

  Saiz: 19.6 x 29.5in | RRP: £18.99 |

  Tikar latihan anjing ini direka untuk mencetuskan minat anjing untuk meniru pemburuan makanan dalam alam semula jadi, menggalakkan kemahiran mencari makanannya. Ini membantu mengelakkan tingkah laku bosan atau merosakkan.

  Ia mempunyai pelbagai petak berbeza untuk menyembunyikan makanan dan kibble masuk. Tikar berbulu ini mempunyai pemegang pembawa dan tapak tidak licin untuk memegang tikar dan menghalang anjing daripada menggelongsorkannya.

  Ia adalah buatan tangan secara mampan daripada bahan kitar semula, dan boleh dibasuh mesin.

  Di UK? Lihat sekarang di amazon.co.uk
  Di AS? Lihat sekarang di amazon.com

  Makanan snuffle Grarg

  Tikar Snuffle Grarg

  Saiz: 13 x 15in | RRP: £29.99 |

  Oh yang ini seronok! Tikar ini disertakan dengan lapan lobak merah comel yang merupakan mainan mewah yang disumbat. Sembunyikan makanan kering kegemaran anjing anda di dalam lubang tikar penyedut, dan letakkan lobak merah di atas. Dia akan menikmati menghidu dan mencari, mengembangkan rasa ingin tahu dan kecerdasannya. Anda juga boleh melatihnya untuk menggantikan lobak merah selepas itu.

  Tetapi anda pastinya perlu mengawasi anjing anda untuk memastikan dia tidak memakan lobak merah secara tidak sengaja.

  Diperbuat daripada bahan mesra alam dan boleh dibasuh mesin.

  Di UK? Lihat sekarang di amazon.co.uk
  Di AS? Lihat sekarang di amazon.com

  Tikar sedutan untuk anjing

  Awoof Sedut Tikar

  Saiz: 18.8in| RRP: £13.99 |

  Tikar snuffle yang menarik kelihatan seperti rumput di taman. Ia mempunyai sandaran anti-gelincir untuk mengelakkannya tergelincir semasa hidung dan otak anjing anda mula bekerja mencari makanan tersembunyi, meniru naluri semula jadinya memburu makanan. Ia sebenarnya berfungsi sebagai mangkuk makan dengan jumbai berumput yang sesuai untuk menyembunyikan kibble dan memperlahankan anjing anda semasa dia memburu makanannya.

  Tikar mudah alih yang kemas dan mudah alih ini boleh dimasukkan ke dalam beg penyimpanan kecilnya sendiri, untuk diketepikan apabila tidak digunakan. Ia diperbuat daripada kain terasa mesra alam dengan ciri antikoyak dan boleh dibasuh mesin.

  Di UK? Lihat sekarang di amazon.co.uk
  Di AS? Lihat sekarang di amazon.com

  Boruit Snuffle Mat

  Saiz: 13.8 x 25.6in | RRP: £22.99 |

  Tikar besar ini mempunyai banyak tempat persembunyian makanan yang berbeza. Bentuk bunga di bahagian tengah boleh menutup cebisan makanan yang lebih besar, manakala terdapat kepak, lipatan dan cawan mini di mana anda boleh memasukkan makanan.

  Ia mempunyai reka bentuk bahagian bawah anti-gelincir untuk membetulkan pad ke lantai. Pengilang membandingkan 10 minit menghidu dengan berlari selama sejam, kerana kepuasan yang diperoleh anjing daripada naluri mencari makan semula jadi.

  Ia diperbuat daripada bahan bulu kutub dan boleh dicuci dengan mesin.

  Di UK? Lihat sekarang di amazon.co.uk

  Ruffle Snuffle Cube

  Ruffle Snuffle Kiub Asal

  Saiz: Sederhana (4in), besar (5in), lebih besar (6in) atau jumbo (7½in) | RRP: £15.99 |

  Ini ialah mainan teka-teki daripada pakar tikar snuffle Ruffle Snuffle, menawarkan rangsangan mental dan fizikal untuk haiwan kesayangan anda, sambil memberikan hiburan. Kiub itu mempunyai poket untuk menyembunyikan makanan atau kunyah.

  Setiap kiub mempunyai skema warna yang unik.

  Ia sesuai untuk semua baka dan diperbuat daripada buih fleksibel, yang boleh dibasuh mesin.

  Anda juga mungkin suka membaca…


  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *