Untuk Apa Ladam Kuda? | Kuda adalah Cinta

Adakah anda tahu apa itu tujuan kasut kuda untuk kawan kuda kita? Atau untuk apa kasut kuda?

Manusia memakai kasut untuk kuda untuk membantu mengelakkan haus dan lusuh yang berlebihan dan pecah kuku. Selain itu, kasut akan menyokong kuda dalam aktiviti harian di ladang.

Pada masa yang sama, kuda liar mengembara setiap hari untuk mendapatkan makanan dan air untuk mengekalkan kuku mereka secara semula jadi dan bukannya memakai kasut seperti kuda peliharaan.

Untuk Apa Ladam Kuda

Mengapa Kuda Memakai Kasut?

Sejak dijinakkan kuda, kuda memerlukan kasut untuk pelbagai sebab. Sebab utama ialah kuku kuda kurang keras dan lebih terdedah kepada kecederaan.

Seekor kuda boleh bergerak sejauh 50 batu (80 km) sehari di alam liar untuk mendapatkan makanan yang mencukupi. Akibatnya, kuda secara semula jadi mengekalkan kukunya dalam keadaan kecil, licin, sekata dan keras. Rangsangan berterusan tapak kaki menjadikannya tebal dan keras.

kuku kuda liar

Kuku Mustang liar, tidak disentuh oleh tangan manusia. Kredit kepada: Jeff Dixon untuk foto itu.

Walau bagaimanapun, dalam penjinakkan, cara kuda melayani manusia berbeza daripada apa yang akan mereka hadapi dalam persekitaran semula jadi mereka.

Manusia membawa kuda peliharaan ke kawasan yang lebih sejuk dan basah daripada habitat nenek moyang mereka. Tanah yang lebih lembut dan berat ini melembutkan kuku dan menjadikannya mudah terbelah, menjadikan perlindungan kuku perlu.

Kuda domestik juga tertakluk kepada pergerakan yang tidak konsisten antara stabling dan kerja. Mereka mesti membawa atau menarik berat tambahan.

Lebih-lebih lagi, mereka sering disimpan dan bekerja di atas tapak yang lembut, seperti tanah pengairan, pijakan arena atau peralatan tempat tidur gerai.

Walaupun dibersihkan dengan betul, kuku kuda terdedah kepada lebih banyak kelembapan dan ammonia daripada air kencing. Untuk melindungi kaki yang sudah lemah, pemilik harus memakai kasut untuk kuda mereka.

Sejarah Ladam Kuda

Ladam kuda ialah produk rekaan yang diperbuat daripada logam, walaupun kadangkala dibuat sebahagian atau keseluruhannya daripada bahan sintetik moden. Ia direka untuk melindungi kuku kuda daripada haus.

Sejak perkongsian manusia dengan kuda bermula, idea kasut kuda telah wujud.

Orang asli Amerika dan penunggang lama di Asia menyediakan kuda mereka dengan but kulit yang kukuh untuk melindungi seluruh kuku mereka. Orang Rom kuno juga menggunakan kulit untuk fesyen kasut untuk kuda.

Kasut kuda boleh didapati dalam pelbagai jenis bahan dan gaya, dibangunkan untuk pelbagai jenis kuda dan untuk kerja yang mereka lakukan.

Unsur yang paling biasa ialah keluli dan aluminium, tetapi kasut khusus mungkin termasuk getah, plastik, magnesium, titanium atau tembaga.

Menentukan sama ada untuk memakai kasut kuda anda atau tidak

Anda boleh memutuskan sama ada untuk memakai kasut untuk kuda anda dengan membincangkan tujuh soalan ini dengan farrier anda atau doktor haiwan anda:

  • Adakah kuku kuda anda licin, ketat dan terbentuk dengan baik?
  • Adakah kuda anda mempunyai konformasi yang baik?
  • Adakah kuda anda mempunyai masalah otot, tulang atau sendi?
  • Adakah beban kerja kuda anda ringan, sederhana atau berat?
  • Adakah kuda anda mendapat senaman yang mencukupi?
  • Adakah kuda anda disediakan masa yang mencukupi untuk merumput?
  • Adakah kuda anda mengalami sebarang keadaan, penyakit, atau kecederaan yang memerlukan kasut?

Jika kuda anda tidak mengalami sebarang masalah kuku sekarang dan tidak menjangkakan perubahan dalam keadaan atau beban kerja, kasut mungkin tidak diperlukan.

Sebagai pemilik kuda, anda harus mendengar dengan teliti nasihat doktor haiwan anda dan farrier anda. Kemudian anda boleh menghasilkan hanya rawatan kuku yang sesuai untuk kuda anda.

Kesimpulan

Sekarang, anda tahu untuk apa kasut kuda, bukan?

Nah, kehadiran ladam adalah untuk melindungi kuku kuda daripada cedera akibat pergerakan yang berlebihan. Kasut ini berasal dari ternakan kuda.

Adakah artikel ini berguna? Komen pendapat anda dan kongsi ilmu ini dengan rakan anda.

Rujukan:

  1. Adakah Kasut Kuda Mencederakan Kuda? Temui Kebenaran!
  2. Mengapa Kuda Memerlukan Ladam?
  3. Berapa Kos Clydesdale? (Baca Untuk Tahu Harganya)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *