Umpan terbaik untuk memancing

Jenis ikan dan kawasan tempat anda akan memancing secara langsung mempengaruhi pilihan umpan terbaik. Dengan cara yang sama, umpan yang anda pilih akan meningkatkan peluang anda untuk menangkap dengan ketara. Fungsi utama umpan anda adalah untuk menarik mangsa anda ke tempat anda berada, oleh itu, cebisan makanan atau objek pilihan yang menyerupai mangsa ikan pilihan anda adalah umpan biasa.

jenis-jenis umpan

Secara umumnya, terdapat dua jenis umpan: semulajadi dan tiruan. Apabila memilih umpan semula jadi untuk memancing, anda boleh membawa umpan haiwan, seperti ikan atau cacing yang lebih kecil (sesuai untuk ikan pemangsa), dan umpan sayuran, sangat berkesan untuk memancing di tasik dan sungai dengan arus yang sedikit.

Jika anda memilih umpan pancing tiruan, anda akan temui koleksi pilihan yang sama: gewang yang diartikulasikan, popper, bulu atau vinil memancing, ikan permukaan, periuk sotong dan banyak lagi.

Umpan semulajadi terbaik untuk memancing

Umpan yang menakjubkan untuk memancing sungai ialah belalang dan kumbang. Ia dimakan oleh hampir semua spesies ikan pemangsa air tawar kerana ia ditemui di habitat semula jadi mereka. Udang sungai adalah umpan yang sangat baik untuk memancing ikan trout dan ikan keli. Nak tangkap ikan mas, kena dapatkan slug atau pun, percaya atau tidak, kentang rebus. Ikan siakap, belut dan salmon suka cacing tanah. Ia sebenarnya adalah umpan yang paling berkesan untuk memancing ikan salmon.

Jenis umpan pancing tiruan

Terdapat beribu-ribu model gewang tiruan yang boleh anda gunakan. Ia bergantung pada keupayaan anda untuk menggerakkan gewang, dan sedalam mana anda mahukannya berdasarkan ikan yang anda ingin tangkap. Jika anda memancing bass, memilih cacing plastik sebagai gewang adalah pilihan yang bagus. Anda juga boleh menggunakan gewang Rapala dengan penarik komersial, yang memberikannya aroma berbeza yang membantu menarik ikan, terutamanya bau sardin. Gewang sudu digunakan secara meluas dalam air tawar, terutamanya untuk memancing ikan trout.

Seperti yang anda lihat, salah satu petua memancing di tasik yang terbaik ialah mengetahui umpan anda dan ikan yang ingin anda tangkap. Jika anda memilih umpan anda dengan betul untuk meyakinkan mangsa anda bahawa ia datang untuk mendapatkan makanan, anda akan meningkatkan peluang anda juga dapat menangkap hidangan seterusnya.

Bersedia untuk pergi memancing? Jangan lupa dapatkan lesen memancing negeri anda sebelum anda pergi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *