Umpan Memancing Ais: Cacing Mana Yang Terbaik?

Pernahkah anda mencari petua memancing ais yang akan membantu anda memilih umpan semula jadi yang terbaik? Jangan risau, apabila ia datang untuk memikirkan cacing mana yang akan melakukan kerja yang paling berkesan untuk menarik kuari air tawar anda, kami sedia membantu anda. Walaupun tiga daripada umpan memancing ais ini secara teknikalnya dianggap sebagai larva serangga berbanding cacing sebenar (pengecualian penggoyang merah), masing-masing berfungsi dengan baik apabila menggunakan teknik memancing ais yang berbeza.

ulat bulu

Juga dikenali sebagai cacing tebro, ulat mentega adalah salah satu umpan paling popular yang boleh anda gunakan semasa memancing ais untuk trout pelangi. Walau bagaimanapun, salah satu petua memancing ais yang perlu anda ingat ialah ulat mentega akan berfungsi dengan baik apabila ia disimpan dalam keadaan kering dan hidup. Untuk memastikan mereka hidup, pastikan anda menyimpannya di dalam habuk papan. Apabila anda sudah bersedia untuk memancing, hanya lekatkan beberapa ekor ulat mentega pada cangkuk sudu, jatuhkan ke dalam lubang pancing ais anda, dan mulakan jigging. Jangan lupa berhenti seketika supaya ikan dapat menangkap umpan anda.

Cacing lilin

Sesuai dinamakan kerana ia memakan lilin lebah, cacing lilin ialah larva rama-rama lebah dan merupakan umpan semula jadi yang baik untuk digunakan semasa memancing ais untuk bluegill, crappie atau sunfish. Apabila menyimpan cacing lilin, sebaiknya gunakan bekas kecil yang diisi dengan habuk papan dan simpan di dalam peti sejuk. Anda boleh ais ikan dengan cacing lilin menggunakan cangkuk pemegang umpan nombor 6 di bawah pelampung atau anda boleh menggunakannya untuk memusingkan titisan air mata atau jig tiub. Cacing lilin akan menjadi lembut dan mula jatuh dari cangkuk anda selepas beberapa titik, jadi tukar umpan anda dengan kerap.

Pancang

Pancang adalah larva lalat atau ulat. Oleh kerana saiz umpan pancing ais semula jadi yang sangat kecil ini, ia amat berguna untuk menangkap ikan pan dengan mulut kecil, seperti crappie atau hinggap. Pancang mungkin agak mencabar untuk dipasang pada cangkuk anda kerana saiznya yang kecil, tetapi kerana ia tidak selembut cacing lilin atau ulat mentega, ia kekal dengan lebih baik. Jika ikan nampaknya tidak mengambil umpan semula jadi yang lebih besar, pancang patut dicuba. Pancang adalah satu lagi umpan memancing ais semula jadi yang harus disimpan dalam beg penyimpanan kedap udara atau bekas di dalam peti sejuk.

Red Wigglers

Apabila memancing dalam cuaca sejuk, cuma picitkan hanya satu inci atau lebih penggoyang merah apabila mengikatnya pada cangkuk atau kepala jig anda. Kuncinya adalah untuk memastikan wiggler merah anda bergerak aktif dengan menghalangnya daripada membeku. Wigglers merah akan berfungsi paling baik apabila anda menyasarkan walleye atau trout, tetapi cenderung terlalu banyak untuk panfish semasa memancing melalui ais semasa musim sejuk.

Menyedari bahawa tidak semua orang di dalam rumah mungkin berminat untuk menyimpan umpan semula jadi di dalam peti sejuk keluarga, anda sentiasa boleh menggunakan peti sejuk mini dan sebaliknya menyimpan umpan di garaj. Gunakan petua memancing ais ini untuk umpan semula jadi untuk membantu anda menangkap lebih banyak ikan pada musim sejuk ini. Sebelum anda menyeberangi air keras, pastikan anda mempunyai lesen memancing semasa, telah membaca peraturan memancing di negeri anda dan mengetahui garis panduan keselamatan memancing ais.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *