Umpan dan Gewang Memancing Musim Bunga Terbaik untuk Panfish

Beberapa aktiviti pada musim bunga adalah lebih popular daripada mengejar panfish, iaitu crappies, sunfish, dan hinggap kuning. Umpan dan gewang memancing musim bunga untuk spesies ini ditakrifkan dengan jelas, walaupun keadaan berbeza-beza bergantung pada peringkat musim bunga yang wujud di tempat anda tinggal. Sebagai peraturan umum, ikan kecil, cacing, jig kecil dan gabungan jig-spinner kecil adalah umpan dan gewang memancing musim bunga terbaik untuk panfish.

Umpan Semulajadi

Mungkin terdapat perpecahan yang hampir sama antara umpan dan gewang memancing musim bunga, dan sesetengah pemancing mempunyai keutamaan yang jelas untuk umpan berbanding gewang. Antara umpan semula jadi, ikan kecil hidup adalah umpan teratas untuk musim bunga, dan juga untuk kemudian dalam musim. Cacing juga akan berfungsi, tetapi ikan kecil adalah masalah jika anda boleh menemui kepekatan ikan. Jangkrik hidup sangat popular untuk sunfish (terutamanya bluegills, juga dikenali sebagai bream), walaupun cacing mempunyai mata air yang besar mengikuti di banyak tempat, termasuk untuk hinggap kuning.

Crappies kebanyakannya pemakan ikan kecil. Ikan kecil bersembunyi di sekeliling sebarang jenis perlindungan untuk keselamatan, jadi ikan kecil pergi ke tempat ikan kecil bersembunyi. Brushpiles ditanam di banyak perairan dengan tepat untuk menarik ikan kecil dan dengan itu menarik crappies. Apabila anda pergi ke tasik pelik untuk mencari crappies, fikirkan berus atau apa-apa yang menyerupai berus sebagai penutup.

Bluegills dan spesies sunfish lain mempunyai mulut yang lebih kecil daripada crappies dan bukan pengejar ikan kecil, tetapi mereka suka cengkerik dan suka cacing. Daripada yang terakhir, perayap kecil, atau kepingan perayap malam (bukan perayap keseluruhan), adalah yang terbaik.

Kombo Jig dan Jig-Spinner

Untuk ikan panfish selepas bertelur, terutamanya hinggap dan crappies, gewang nombor satu ialah jig kecil. Ini mungkin terdiri daripada model mikro kepada model 1/8 auns, walaupun ia lebih berkemungkinan berada dalam kelas 1/32 hingga 1/16 auns. Ini sukar untuk dilemparkan pada sebarang jarak, jadi rod yang ringan dan agak lentur, dan kekili berdiameter kecil yang diisi sepenuhnya dengan garisan berdiameter halus yang ringan (2 hingga 6 paun), adalah pelengkap penting.

Banyak kemungkinan jig wujud, termasuk yang mempunyai pelbagai jenis badan lembut, atau versi dengan rambut atau bahan lain. Warna produktif menjalankan gamut yang luas. Ramai orang berjaya dengan jig putih atau kuning; apabila ini tidak menghasilkan, cuba badan perak atau kelabu, termasuk plastik dengan kepingan tertanam, yang menghasilkan pizzazz tambahan. Jangan gunakan badan yang terlalu besar atau panjang atau yang mempunyai ekor panjang.

Apabila jig biasa tidak melakukan kerja atau berhenti menghasilkan selepas beberapa ketika, cuba gunakan jig kecil dengan bilah pemutar kecil (kombo pemutar jig). Versi dengan bilah dipasang pada bahagian bawah kepala atau yang dilekatkan pada lengan dawai atas kepala yang kecil, gaya umpan spinner, hinggap dan crappie sama-sama, dan kadangkala sunfish. Walaupun jig dengan pemutar perlu dipancing pada kelajuan yang cukup pantas untuk memusingkan bilah, jig biasa perlu dipancing seperlahan yang mungkin.

Bagi mereka yang belum memancing jig di dalam dan di sekeliling berus, kayu dan rumpai, ia boleh dilakukan dengan sentuhan yang cekap. Cangkuk wayar ringan membolehkan tidak tersangkut, tetapi hangup boleh dielakkan sebahagian besarnya dengan penggunaan yang berhati-hati. Ia jarang berkesan untuk memancing di atas berus dan rumpai, jadi anda perlu membina perasaan yang baik untuk jig untuk bekerja pada tahap yang betul dan masih mengelakkan hangup.

Gewang Lain

Tasik dan kolam semula jadi yang tidak mempunyai kayu boleh memberikan hasil yang baik kepada mereka yang menggunakan pemutar kecil, terutamanya untuk sunfish dan hinggap, dan umpan engkol mini untuk crappy dan kadang-kadang hinggap. Kedua-duanya juga perlu dipancing perlahan-lahan, dan bilah pemutar kecil mesti berputar dengan bebas pada kadar perlahan untuk menjadi berkesan.

Fikirkan Sekolah

Ingat bahawa ikan panfish sering berlaku di sekolah, jadi di mana anda menangkap seekor, terdapat lebih banyak lagi. Anda mungkin boleh memetik banyak crappies, hinggap atau bluegills daripada satu tempat utama, jadi kerja dan kerja semula tempat di mana anda telah menemui spesies ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *