Umpan Buatan untuk Memancing Ais: Gewang Menegak Yang Berfungsi

Jika anda seorang kastor air terbuka yang baru memasuki permainan memancing air keras, anda pasti gembira mengetahui bahawa menggunakan umpan tiruan untuk memancing ais adalah sangat boleh dilaksanakan dan berkesan.

Apakah umpan tiruan memancing ais yang boleh anda gunakan? Memandangkan anda sebenarnya tidak boleh membuang seperti yang anda lakukan di air terbuka, anda mesti menjatuhkan gewang secara menegak di bawah kedudukan anda di atas ais (btw, anda tahu lesen memancing air tawar biasa melindungi anda untuk memancing ais seperti pada masa lain, bukan?) . Jawapannya pada dasarnya berpunca daripada tiga jenis gewang jigging yang boleh dipancing dengan meyakinkan secara menegak.

Sudu Jigging Logam
Sudu jigging logam mempunyai sedikit tindakan apabila berenang secara mendatar melalui air. Tetapi anda boleh menggunakannya dengan cara angkat-dan-turun-kembali, dengan menggoncangnya, atau dengan membuat pergerakan hujung batang yang halus yang menyebabkan gewang bergetar sedikit. Tindakan ini boleh diubah mengikut kedalaman dan kekerapan, dan dengan penekanan yang berbeza-beza, berdasarkan gewang dan pelupusan ikan.

Sudu jigging yang digunakan sebagai umpan tiruan memancing ais berbeza dari segi saiz dan bahagian, bergantung pada kedalaman yang dipancing dan spesies yang dicari. Terdapat versi tebal dan langsing. Walleye, pike, pemetik rantai dan trout tasik adalah sasaran yang baik.

Gewang Jigging Profil Ikan Seimbang
Ini adalah subkategori gewang yang unik secara umum, tetapi umpan tiruan yang sangat menonjol untuk memancing ais. Gewang jigging profil ikan yang seimbang mempunyai bentuk badan yang menyerupai ikan umpan, ikatan garis di bahagian atas tengah, cangkuk tunggal pada kedua-dua hidung dan ekor, cangkuk tiga kali ganda di bawah perut tengah, dan sirip ekor seperti baji plastik yang membantu gewang mencapai gerakan renang bulat (sesetengah orang memanggilnya jig renang). Contoh yang paling terkenal ialah Rapala Jigging Rap dan Nils Master Jigging Shad. Versi lain, walaupun lebih berat dan dengan lebih banyak pergerakan meluncur, ialah Rapala Flat Jig. Ini berguna untuk banyak spesies, sekali lagi bergantung pada saiz gewang.

Jig Kepala Kecil
Terutamanya berkesan pada hinggap kuning, crappie dan sunfish, jig kepala cahaya biasanya digunakan pada semua musim untuk membuang dan mengambil serta memancing menegak. Sebagai umpan tiruan untuk memancing ais, gewang ini digunakan di bahagian bawah tiang air dan juga di pelbagai peringkat antara bahagian bawah dan permukaan. Kepala tegak adalah baik untuk memancing dasar kerana ia mengekalkan mata kail dalam kedudukan yang lebih baik untuk mencucuk ikan. Pelbagai jenis badan dan ekor wujud.

Kata Akhir
Salah satu kunci paling penting untuk berjaya dengan umpan tiruan untuk memancing ais ialah cara anda memanipulasi gewang. Anda perlu mencuba, bukan sahaja untuk mendapatkan tindakan yang baik daripada gewang, tetapi untuk melihat apa yang disukai ikan pada bila-bila masa dan tempat. Akhir sekali, untuk sumbangan wangian, pertimbangkan untuk mencungkil cangkuk ekor gewang anda dengan kepala kecil ikan kecil, sekeping cacing atau ulat; cuma pastikan ia tidak menjejaskan tindakan gewang. Dan jangan lupa lesen memancing anda.


Ken Schultz

Ken Schultz

Ken Schultz ialah seorang penulis kakitangan lama untuk majalah Field & Stream dan merupakan bekas Editor Memancing ESPNoutdoors.com. Dia telah menulis dan mengambil gambar sembilan belas buku mengenai topik sukan pancing, serta kalendar petua memancing tahunan, dan tulisannya telah muncul di pelbagai tapak web selama lebih daripada dua dekad. Laman web pengarangnya ialah kenschultz.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *