Umpan Buatan Sendiri Terbaik untuk Ikan Keli

Ramai pemancing ikan keli tegar bertegas bahawa mereka mempunyai resipi umpan buatan sendiri rahsia terbaik yang telah dicuba dan benar semasa menangkap ikan. Berita baiknya ialah anda tidak semestinya seorang pemancing yang berpengalaman mahupun mengetahui resipi rahsia kejayaan memancing. Anda hanya boleh membuat sendiri.

Terdapat beberapa petua utama untuk membuat umpan memancing buatan sendiri untuk ikan keli. Mulakan dengan mengenali bahawa ikan keli bertindak balas terhadap bau kerana mereka mempunyai kelenjar bau di seluruh badan mereka jadi lebih busuk umpan, lebih baik. Anda boleh menjadi sekompleks seperti yang anda mahu menggabungkan banyak bahan atau melekat dengan bebola doh asas yang lebih menyenangkan untuk deria bau anda namun masih akan menarik ikan keli.

Untuk bermula, ikuti panduan asas kami tentang membuat umpan memancing buatan sendiri untuk ikan keli dan bereksperimen sehingga anda menemui resipi rahsia anda sendiri.

Mengapa Buat Umpan Ikan Keli Buatan Sendiri Anda?

Terdapat beberapa kelebihan untuk membuat umpan memancing anda sendiri. Pertama, ia lebih murah daripada membelinya pra-dibuat dalam cawan. Kedua, ia menambah elemen lain kepada pengalaman memancing anda. Dan akhirnya, tiada peraturan yang keras dan pantas supaya anda boleh menjadi kreatif dengan bahan-bahan anda.

Adalah penting untuk diingat bahawa selain bertindak balas terhadap bau, ikan keli adalah penyuap bawah, jadi mereka menghisap umpan. Inilah sebabnya mengapa pembentukan bebola doh berfungsi dengan baik dengan bahan-bahan yang perlahan-lahan hilang di dalam air. Konsistensi bebola doh melekat dengan baik pada cangkuk sambil mencipta jejak bau.

1-Bahan-umpan buatan sendiri-540x280.jpg

Cara Membuat Umpan Pancing

Membuat umpan memancing sendiri untuk ikan keli boleh dilakukan dalam tiga langkah mudah. Anda mahukan bahan asas yang memberikan kedua-dua konsistensi untuk membentuk sekitar cangkuk dan bau anda.

Mulakan dengan asas bahan penting seperti bijirin gentian mengelupas, tepung jagung, daging kisar atau oat yang bagus untuk konsistensi pembungkusan. Seterusnya, tambahkan bau yang berani seperti bawang putih atau keju limburger. Akhir sekali, sapukan aliran bau dengan menambah item lain seperti mentega kacang, ekstrak vanila, makanan anjing basah atau minyak anise.

Kisar semua bahan menjadi satu bentuk bola. Letakkan adunan ke dalam bekas bertutup untuk dibawa memancing. Anda boleh mengeluarkan sejumlah kecil pada satu-satu masa dan melancarkan umpan menjadi bola untuk mata kail anda menambah sedikit air jika perlu untuk membentuk.

Bola Dough Asas

Walaupun beberapa umpan ikan keli buatan sendiri yang terbaik juga paling berbau, bebola doh asas boleh berfungsi dengan baik. Berpegang pada resipi di atas tetapi hanya menggunakan bahan asas dan bentuk menjadi bebola doh. Bahan asas bebola doh terbaik ialah bijirin serpihan yang kaya dengan serat. Bebola doh ini disatukan dengan baik, tanpa bau, dan larut perlahan-lahan di dalam air.

3-A-asas-bola doh-540x280.jpg

Cara Menangkap Ikan Keli

Sekarang anda mempunyai umpan buatan sendiri, tiba masanya untuk mengujinya. Umpan ikan keli buatan sendiri paling baik digunakan dari garis pantai di mana anda boleh membuang dan meninggalkannya di bahagian bawah. Awal pagi dan lewat malam adalah masa terbaik untuk memancing ikan keli apabila mereka sedang mencari makan. Lihat cara umpan anda berfungsi dan jika perlu, anda boleh melaraskan ramuan dalam kumpulan seterusnya.

Perkara penting yang perlu diingat ialah berseronok bereksperimen untuk mencipta resipi buatan sendiri rahsia anda sendiri.
2-Anietra-dengan-ikan-keli-540x280.jpg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *