Ulasan: Meja ikat lalat Warisan Bison Lone | Majalah Hatch

Saya seronok mengikat lalat saya sendiri. Itu tidak bermakna saya sangat mahir.

Saya telah mencapai tahap kecekapan tertentu yang boleh diterima dengan ikatan saya, walau bagaimanapun — saya mempunyai beberapa corak, dan boleh mengikatnya dengan agak baik dan agak cepat (yang terakhir adalah penting, kerana saya sering mendapati diri saya terikat sehingga ke-11 jam sebelum perjalanan memancing). Yang berkata, apa sahaja yang boleh membuat ikatan saya lebih cekap adalah sesuatu yang saya minati.

Dan, bagi saya sekurang-kurangnya, itu biasanya berkaitan dengan organisasi yang mudah. Meja pengikat yang bersih menjadi kucar-kacir dalam beberapa minit sahaja apabila saya mula mengikat. Satu minit, saya mengikat bucktail untuk Clouser, dan seterusnya, saya cuba mengingati di mana saya meletakkan gunting, atau menggali di bawah tanjung hackle untuk mencari penyudah cambuk. Ia boleh menjadi sedikit menjengkelkan, tetapi kekacauan itu hanyalah gejala minda kreatif saya di tempat kerja. Saya mengikat lalat seperti padang Nuke Laloosh (antara lain). Saya “semacam di mana-mana.”

Masuk ke Meja pengikat lalat Warisan Bison Lone — percubaan terbaru saya untuk mengekang bencana bulu dan bulu saya. Ya, saya pernah menggunakan jadual mengikat pada masa lalu, dengan hasil yang bercampur-campur. Tetapi jadual tersuai khusus ini mungkin yang saya perlukan untuk memulihkan beberapa kewarasan pada sesi mengikat lalat saya, sambil turut membantu saya menjejaki alatan yang sentiasa saya ambil dan letak. Setakat ini — dan sudah beberapa bulan — keputusannya memberangsangkan.

Ia juga membantu bahawa meja adalah tambahan yang menarik untuk pejabat rumah kecil saya – hanya meletakkannya di atas meja saya mungkin telah menggalakkan saya untuk menghabiskan lebih banyak masa di vise. Seperti yang saya katakan, saya suka mengikat, tetapi saya juga seorang yang suka berlengah-lengah, sering menunggu sehingga satu atau dua hari sebelum perjalanan untuk benar-benar menggali. Sekarang, dengan meja mengikat Lone Bison di atas meja saya dan agak teratur dengan alatan penting, benang dan cangkuk, saya rasa lebih mudah untuk melakukan sesi mengikat berbanding tanpanya.

Tetapi, saya masih bereksperimen dengannya, cuba menentukan cara terbaik menggunakan cirinya untuk mencapai matlamat kecekapan yang sukar difahami itu.

Apa yang berkesan

Meja pengikat Lone Bison Heritage adalah sesuatu yang cantik. Dari perspektif estetik semata-mata, ia benar-benar menambah beberapa kelas pada meja mengikat saya. Kayunya yang kaya sangat menakjubkan, dan cakera kulit kacak yang timbul dengan logo Lone Bison adalah tambahan yang cantik. Storan alatan yang mencukupi membantu saya mengekalkan ruang ikatan yang lebih kemas daripada yang biasa saya lakukan (kecekapan, ingat?). Saya juga suka cara Cris Jackson, tukang di belakang Lone Bison, menggunakan sambungan magnet secara kreatif. Ini membolehkan peringkat mengalih keluar beberapa ciri jadual yang mungkin menghalang projek ikatan yang lebih besar, atau meletakkan ciri tertentu jadual untuk melaksanakan projek dengan lebih baik.

Bar storan alatan yang terletak di bahagian belakang meja — tetapi sentiasa dalam jarak penglihatan untuk peringkat — sangat berguna, dan saya fikir ia menggalakkan saya untuk menggantikan alatan dalam bar, yang bermaksud saya tidak perlu pergi menggali di bawah timbunan bahan pengikat untuk mencari sesuatu yang mudah, seperti sepasang playar godam atau penyusun rambut. Bar alat yang terletak di hadapan meja boleh ditanggalkan, tetapi apabila ia diletakkan, ia kukuh, berkat sambungan magnet antara bar alat dan pangkalan meja.

Ciri yang paling saya hargai ialah pengapit ragum yang mudah diketatkan dan dilonggarkan, membolehkan saya menaikkan atau menurunkan ragum bergantung pada corak yang saya ikat. Ia membantu menjadikan ikatan lebih ergonomik, yang membolehkan saya duduk lebih lama dan lebih selesa pada ragum. Ini bermakna saya mungkin mengikat lebih banyak lalat setiap sesi.

meja mengikat lalat bison tunggal

Foto: Chris Hunt

Juga seperti kemasukan tiga “botol” atas skru dan petak yang sepadan di atas meja. Saya telah menggunakan ini untuk menyimpan cangkuk dan manik dalam dua daripadanya, dan kemudian menyelesaikan lalat pada yang ketiga. Pemegang kecil ini adalah ciri bagus yang pada asasnya boleh digunakan oleh peringkat sesuka hati.

Satu ciri yang saya perlu teka-teki ialah penggunaan ceruk magnet kecil Jackson di dalam meja. Saya cuba mengalihkan bar alat hadapan, menggunakan magnet ini, tetapi menyedari, sebaliknya, ia diletakkan untuk memastikan cangkuk selamat dan untuk memastikan lalat yang telah siap tidak tergelincir dari meja dan hilang selama-lamanya (yang tidak menemui satu atau dua lalat dalam tong sampah pada satu ketika atau yang lain?).

Apa yang tidak

Ia adalah tambahan yang besar kepada mana-mana kawasan pengikat lalat — jika anda tidak bersedia untuk menjadikan meja sebagai titik fokus ruang ikatan anda, anda mungkin tidak akan menghargai fungsi menyeluruh jadual, yang, bagi saya, termasuk organisasi yang lebih baik. , kemudahan akses kepada alatan dan, sekali lagi, faktor kecekapan yang saya teruskan kembali. Jadualnya adalah besar — ​​ia bukan sesuatu yang anda hanya perlu meluncur keluar dari jalan jika anda mahu melakukan sesuatu yang lain dengan ruang.

Dan ini kecil, tetapi saya masih cuba memikirkan apa yang perlu dilakukan dengan dua lusin lubang storan di bar alat belakang — saya telah mengisi kira-kira dua pertiga daripadanya dengan alat pengikat, tetapi jadual kelihatan agak tidak lengkap tanpa lubang digunakan. Seperti yang saya katakan, saya masih bereksperimen dengan cara membuat meja berfungsi untuk saya, dan semakin saya mengikat, semakin berfungsi.

Kata akhir

The Meja mengikat bison tunggal adalah karya seni. Adakah ia seni berfungsi? Setakat ini, saya akan katakan ia adalah, dan ia menjadi lebih berguna dan berfungsi lebih banyak saya terikat dengannya. Ia bukan meja pengikat yang murah — ia adalah ketukangan sebenar, dan ia berharga sewajarnya. Anggap ia sebagai pelaburan dalam permainan memancing lalat keseluruhan anda, dengan penekanan pada produktiviti mengikat anda.

Jika anda seperti saya, anda akan mendapati lebih mudah untuk meluangkan masa di vise, terutamanya jika anda boleh memikirkan cara menyimpan alatan anda untuk kemudahan akses dan kemudahan penggunaan. Jadual Lone Bison boleh membantu anda melakukannya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *