UK Bersedia Mengalu-alukan Gangguan Waxwings Musim Sejuk Ini

Nama genus berasal dari bahasa Yunani ‘bombux’ untuk sutera dan Latin ‘cilla’ untuk ekor, dan merujuk kepada bulu burung yang lembut seperti sutera. Nama spesies ialah bahasa Latin untuk ‘bercakap’ dan merujuk kepada rupa visual sayap lilin kepada jay, dan bukannya penyuaraannya yang sangat menarik, dan bunyinya sama seperti panggilan tit biru dan greenfinch pada musim bunga.

Waxwings mengekalkan bulu lembut mereka dalam keadaan baik dengan melakukan preening, dan minyak preening waxwings Bohemian telah ditunjukkan dapat meningkatkan pantulan UV bulu merah dan kuning mereka memastikan mereka kelihatan lebih cerah.

Hujung berlilin merah ialah hujung aci bulu yang dilanjutkan dan diratakan yang disertakan dalam salutan lutsinar. Warnanya berasal daripada pigmen karotenoid yang terdapat dalam buah dan beri yang dimakan oleh sayap lilin, dan apabila burung semakin tua, hujung berlilin menjadi lebih besar.

Tidak seperti burung penyanyi mungkin, sayap lilin tidak mempunyai wilayah pembiakan, dan walaupun mereka biasanya membiak secara berpasangan, kadangkala mereka akan membentuk kumpulan kecil yang bersarang berdekatan jika sesuatu kawasan mempunyai beberapa tapak sarang yang sangat baik.

Mereka mempunyai julat yang luas, dan semasa musim pembiakan ditemui di utara Eropah, Asia, dan Amerika Utara di hutan konifer bercampur, serta kawasan terbuka dengan air, seperti tasik, kolam, dan sungai, di mana mereka memakan serangga. .

Pada musim sejuk, mereka bergerak ke selatan untuk mencari buah dan beri. Mereka mempunyai kebolehan luar biasa untuk mencari buah hampir di mana-mana kadangkala muncul di kawasan semak dalam kumpulan besar untuk mencari pokok renek terpencil yang mereka telanjangi dalam beberapa minit, sebelum berlepas semula.

Rowan adalah kegemaran tertentu, tetapi mereka juga makan juniper, cotoneaster, hawthorn, pinggul mawar, cranberi, mulberi, bilberi dan semak duri. Oleh kerana buah mengandungi gula yang tinggi, tetapi rendah nutrien lain, waxwings perlu memakannya dalam kuantiti yang banyak dan telah mengembangkan hati yang lebih besar untuk membantu menukar gula menjadi tenaga.

Bohemian Waxwings

Walaupun mereka boleh memetabolismekan etanol yang dihasilkan daripada penapaian buah lebih baik daripada manusia, mereka masih boleh mabuk, kadangkala membawa maut. Untuk membantu mengelakkan dehidrasi yang disebabkan oleh diet manis mereka, mereka sering dilihat makan salji pada musim sejuk.

Jika ia merupakan tahun yang buruk untuk tanaman beri di kawasan musim sejuk yang biasa disebabkan oleh kitaran berbuah semula jadi atau cuaca buruk, maka mereka mungkin bergerak ke selatan lebih jauh daripada julatnya dalam apa yang dikenali sebagai gangguan. Tahun ini tanaman beri rowan yang lemah di Finland dan Sweden telah mendorong waxwings untuk melakukan perkara itu dan oleh itu seekor burung tunggal muncul di Unst Shetland minggu lepas.

Sejak itu, lebih banyak telah dikesan di Scotland serta Cumbria dan Norfolk, dan beribu-ribu lagi dijangka tiba dalam beberapa minggu akan datang.

Kali terakhir UK mengalami kemasukan waxwings pada musim sejuk 2016/17 tetapi “musim sejuk waxwing” terakhir yang betul seperti yang dikenali dalam kalangan birding berlaku pada 2012/13. Beribu-ribu burung itu dikesan di tempat letak kereta pasar raya, pembangunan perumahan, estet perindustrian, taman, dan kawasan bandar lain yang ditanam dengan rowan dan hawthorn.

Adalah dipercayai bahawa gangguan waxwing terbesar pernah berlaku di Eropah pada musim sejuk 2004/5 apabila lebih setengah juta waxwings tiba di Jerman sahaja. Ini berikutan musim pembiakan yang luar biasa panas dan kering yang akan meningkatkan kejayaan pembiakan dan memberi lebih tekanan kepada bekalan makanan di kawasan musim sejuk biasa waxwing.

Masih awal, tetapi dengan jumlah besar yang telah berpindah ke selatan Sweden, kemungkinan besar mereka akan terus bergerak ke barat dan tiba di UK dalam dua minggu akan datang.

Pernahkah anda melihat sekumpulan waxwings tahun ini? Beritahu kami dalam ulasan di bawah atau jika anda ingin berkongsi foto, kemudian tambahkannya ke Galeri Pengesan Burung kami.

Anda juga boleh menjejaki penampakan waxwings dengan mengikuti @WaxwingsUK di Twitter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *