‘Tulangnya sudah berkeping-keping’: kejadian yang berdepan dijatuhkan kembali memenangi kejuaraan

 • Pemilik dan penunggang kuda yang berdepan dijatuhkan kerana patah tulang yang serius tahun lepas, tetapi kembali untuk memenangi kejuaraan acara, berkata dia “tidak boleh meminta lagi”.

  Tamsin Palmer dan Bazaars Twister yang berusia 10 tahun mendapat tempat pertama dalam Pertandingan Akhir Piala Saracen Horse Feeds Brigante 90cm di Frickley Park, kemuncak siri acara tidak bersekutu yang diadakan di utara negara itu, pada 18 September.  Tamsin membeli “Twink” sebagai anak berusia tiga tahun dari Bazaars Stud dan pasangan itu telah bertanding di acara gabungan, layak ke Festival Kawasan dengan harapan untuk bersaing dalam kejohanan akar umbi di Badminton – tetapi musim panas lalu, Twink ditemui dengan tiga kaki dalam bidangnya.

  “Tulang pedal itu berkeping-keping,” kata Tamsin H&H. “Kami tidak sangka dia akan berjaya.

  “Saya berada di luar untuk hujung minggu, biasanya, dan mereka pergi untuk mendapatkan dia masuk dan dia berada dalam tiga kaki – ia sangat mengerikan. Sebaik sahaja anda melihat panggilan itu, anda baru tahu, dan saya berkata ‘Keluarkan doktor haiwan dengan segera’.”

  Pada mulanya disangka Twink mengalami abses, tetapi keadaannya tidak bertambah baik.

  “Saya pernah mengalami patah tulang pedal sebelum ini, di kaki depan, dan walaupun dia semakin selesa sedikit di dalam kandang kuda, dia terlantar,” kata Tamsin. “Kemudian apabila anda cuba berjalan dia, dia melompat lagi. Saya berkata kami perlu membuat X-ray, dan kemudian kami dapat melihat dia benar-benar membuat kekacauan.”

  Twink menghabiskan masa berbulan-bulan untuk berehat kotak, berjalan di tangan, dan terdapat pelbagai isu lain untuk ditangani – untuk kuda dan pemiliknya.

  “Ada satu hari dia mengalami kolik sehingga kami terpaksa berjalan dengannya, tetapi itu menyebabkan kakinya lebih teruk,” kata Tamsin. “Ia adalah satu proses yang perlahan untuk meningkatkan berjalan seminit setiap hari – separuh jalan, saya mempunyai idea yang bagus untuk bertahan lama, yang baik pada kali pertama, kemudian kali kedua, dia berlepas dan saya akhirnya meluncur dengan kepala. -pertama di jalan raya – ia adalah masa yang agak menakutkan.”

  Pada ketika ini, Tamsin berkata, Twink mempunyai kira-kira 65% peluang untuk beraksi semula, yang jauh lebih baik daripada anggaran awal. Tetapi dia mempunyai beberapa masalah belakang dan lain-lain yang perlu dirawat, begitu juga dengan ulser dan asma yang dihidapinya tahun ini.

  Tetapi, akhirnya, sinar-X menunjukkan tulang telah sembuh, dan “kelihatan hebat”, kata Tamsin.

  Selepas proses yang panjang untuk membina kerja, gabungan itu melonjak menjelang April, kemudian berlaku lagi pada bulan Ogos, “dan ia adalah ajaib untuk disambung semula”, kata Tamsin.

  Mereka layak ke Piala Brigante dengan menduduki tempat ketiga di Shelford, kemudian menamatkan Festival Kawasan mereka di tempat kelapan; setelah berada dalam kedudukan yang kukuh selepas dressage, mereka mengalami ralat sat-nav showjumping.

  “Saya berkarat!” Tamsin berkata. “Saya mendapat empat kesalahan untuk bulatan dan 12 untuk masa, kemudian kesilapan masa di seluruh negara, jadi acara seterusnya, saya fikir ‘Betul, saya menunggang dia seperti saya mencuri dia’, dan itulah kejuaraan!”

  Tamsin, yang memberi penghormatan kepada jurulatihnya Richard dan Jane Carruthers dan Gary Foggon, dan rakannya Kim Pemberton yang membantunya di acara, juga memuji pasukan di Frickley untuk kejuaraan, yang dijalankan seperti acara format panjang dengan showjumping terakhir. .

  “Ia benar-benar mengujakan, dan sangat menakjubkan untuk menang,” katanya.

  “Saya tidak pernah terfikir untuk mendapatkannya kembali, saya fikir saya akan kehilangannya berkali-kali, jadi inilah impian yang tercipta – impian menjadi kenyataan. Selepas semua rasa sakit hati, ia sangat cemerlang.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *