‘Tulang saya patah di luar kaki saya’: pelumba muda kembali dari kecederaan serius untuk menamatkan dengan kuda di atas

 • Seorang eventer muda yang mengalami dua patah tulang terbuka dalam kejatuhan aneh tahun lepas memaksanya keluar dari pelana selama enam bulan, telah melengkapkan tahun terakhirnya pada kuda pada ketinggian.

  Emily Worsdale, 16, yang berpangkalan di Yorkshire Utara, sedang bersiap sedia untuk kejohanan remaja antarabangsa Bishop Burton pada Julai lalu, apabila kuda betina keturunannya Miss Winifred Wilde ditakuti seekor burung semasa sesi persekolahan di padang, mengakibatkan kuda betina itu tergelincir dan terjatuh. .  Emily mengalami dua patah tulang terbuka pada tibia dan fibulanya dan memerlukan pembedahan untuk memasukkan pin dan rod ke dalam kakinya.

  “Winnie kehilangan tapak kaki, mendarat di atas saya dan tulang saya patah di luar kaki saya. Saya terpaksa belajar berjalan dengan bingkai zimmer dan saya tidak dibenarkan menunggang selama enam bulan,” kata Emily. H&H.

  “Saya sentiasa menjadi orang yang menunggang Winnie jadi kami memberinya masa rehat sementara saya pulih. Saya berasa gatal untuk kembali dan apabila saya melakukannya pada bulan Januari, saya sangat gembira, saya tidak fikir saya pernah tersenyum sebegitu di atas kuda.”

  Emily berkata rancangan asalnya adalah untuk menjual Winnie tahun lepas ketika dia berpindah ke kuda, tetapi diputuskan untuk mengekalkannya setahun lagi supaya dia kembali menggunakan kuda biasa selepas dia keluar dari pelana. Musim 2022 pasangan itu bermula di Lincolnshire pada Mac di mana mereka menamatkan markah pakaian mereka dalam BE100Open untuk tempat ke-11.

  “Kami telah terlepas kebanyakan latihan musim sejuk jadi kami terpaksa menggunakan acara awal kami sebagai latihan kami,” kata Emily, yang sekali lagi dipilih untuk kejohanan remaja antarabangsa Bishop Burton musim luruh ini, selepas terlepas pertandingan tahun lalu.

  “Kami mengharungi musim yang hebat, saya tidak boleh meminta lagi. Kami berada di tempat keempat dalam dua bintang di Cornbury pada 8 September dan menamatkan skor berpakaian kami – dia gila.”

  Winnie akan dijual sebagai Emily membuat langkah ke atas kuda, dengan harapan untuk menjalankan halaman acaranya sendiri pada masa hadapan.

  “Saya telah menunggang Winnie sepanjang hidupnya, kami telah melahirkan satu sama lain. Dia bermakna segala-galanya kepada saya dan ia akan menjadi sukar apabila tiba masanya untuk dia meneruskan kehidupan,” kata Emily.

  Anda juga mungkin berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *