Trout Bruschetta Bakar

Memandangkan kita telah memasuki musim cuti dan hiburan perayaan telah bermula, saya fikir saya akan menawarkan resipi kegemaran peribadi. Saya suka menghidangkan ini sebagai pembuka selera apabila menjamu rakan-rakan memancing. Apakah cara yang lebih baik untuk mengenang kembali musim memancing yang baik (dan merancang yang seterusnya) daripada dengan menikmati ikan trout yang anda tangkap sendiri? Saya suka menggunakan ikan trout segar (apabila saya boleh menangkapnya pada musim luruh/musim sejuk), tetapi mana-mana ikan trout dari pasaran akan berfungsi dengan baik (foto ini ialah ikan trout pelangi). Caranya ialah memanggang…

  • Ikan: Ikan trout yang telah dibersihkan (kulit dan atas kepala). Gosok ikan dengan sedikit minyak zaitun, dalam dan luar. Masukkan sedikit garam dan lada sulah ke dalam ikan, kemudian sumbat dengan epal yang dihiris nipis (atau hirisan lemon). Balut ikan, longgar dalam foil, bahagian yang kusam masuk, dengan jahitan sepanjang satu sisi.
  • Grill: Arang asli, dengan beberapa kayu mesquite atau kayu epal yang dicampur adalah yang terbaik, tetapi gril gas berfungsi dengan baik. Anda mahukan haba yang sederhana dan sekata. Masak ikan anda di bawah penutup tertutup. Berapa lama bergantung pada berapa panas panggangan, berapa tebal ikan, ketinggian dan faktor lain; lima minit pada setiap sisi adalah garis dasar yang baik. Masak jahitan sebelah bawah dahulu. Selepas lima minit, terbalikkan, dan buka jahitan. Masak lagi lima minit, tutup.
  • Roti Bruschetta: Daripada kebanyakan barangan runcit, anda boleh membeli roti bruschetta kecil yang telah dihiris, tetapi anda juga boleh menghiris sebuku roti Perancis, setebal ¼ inci. Letakkan kepingan pada helaian biskut, dan bakar dalam ketuhar yang dipanaskan 250 darjah selama 15 minit (atau anda boleh membakarnya dengan ayam daging… perhatikan sehingga ia bertukar menjadi perang keemasan). Keropok juga boleh.
  • sos: Campuran ringkas separuh hijau tomatillo salsa verde (pedas), dan separuh mayonis ringan adalah kegemaran saya. Tambahkan ini pada bahagian atas bruschetta, seperti roti bakar mentega.

Menggunakan pisau tajam, potong bahagian belakang ikan, dan kupas perlahan-lahan satu fillet dari tulang. Anda kemudian boleh mengangkat ekor untuk menarik tulang dari fillet yang lain. Dengan menggunakan garpu, tambahkan kepingan lembut ikan trout panggang ke bruschetta bersalut sos, kemudian mungkin sedikit lagi sos hijau muda di atas ikan.

(Untuk yang berani, gunakan lobak pedas sebagai asas bruschetta anda untuk sesetengah orang). Hidangkan sebagai makanan ringan atau pembuka selera.

Semak dua resipi lain ini: Ceviche Ikan Mudah dan Chowder Ikan, anda dan keluarga anda akan menyukainya!


Anda mungkin juga berminat

Kirk Deeter

Kirk Deeter

Kirk Deeter ialah pengarang besar dengan Field & Stream, dan dia menulis bersama The Little Red Book of Fly Fishing bersama mendiang Charlie Meyers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *