Trolling crankbaits cara yang mudah dan berkesan untuk memancing di Minnesota

Salah satu perkara yang saya gemari semasa melawat kabin saya di utara Minnesota ialah menonton pemancing trolling crankbaits melepasi dok saya.

Mereka kelihatan damai.

Mereka kelihatan tenang kerana mereka tidak sentiasa melontar, bergoyang, melambung sauh, mengangkat sauh, menggunakan stokin hanyut atau sebaliknya mengacau ini atau itu.

Sebaliknya, mereka kebanyakannya duduk. Dan mereka menikmati menaiki bot.

Ada sesuatu yang perlu diperkatakan untuk ini, dan apa yang ingin dikatakan ialah “kesederhanaan.” Trolling crankbaits untuk walleyes dan spesies lain ialah teknik memancing yang mudah dan berkesan di mana anda boleh menampung banyak air dalam masa yang agak singkat. Ia juga merupakan cara terbaik untuk memancing dengan kanak-kanak yang gelisah atau orang dewasa yang lebih tua, yang selalunya, hanya menantikan hari yang santai di atas air.

Jadi bagaimana anda troll crankbaits?

Nah, ia boleh semudah atau rumit yang anda suka. Kompleks bermaksud membeli papan planer khas, tali pancing teras utama, kekili yang mengukur jumlah garisan yang anda keluarkan dan banyak lagi.

Mudah bermakna membeli beberapa umpan engkol, melontarkannya ke belakang bot dengan batang berputar anda kemudian trolling perlahan-lahan, biasanya kira-kira 2 batu sejam. Jika jenis memancing ini menarik minat anda, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

Apa yang hendak dibeli

Umpan engkol ialah gewang plastik keras yang kelihatan seperti sejenis ikan tempa. Ia direka bentuk untuk bergoyang secara semula jadi apabila ditarik melalui air. Getaran gewang dan penampilan seperti hidup mencetuskan serangan. Crankbaits datang dalam pelbagai warna, gaya dan bentuk. Anda pasti ingin membeli gewang yang meniru spesies makanan ternakan yang dominan di perairan yang anda pancing. Kedai umpan tempatan anda boleh membantu anda dengan ini kerana anda cuba “memadankan palka” kononnya. Lazimnya, pemancing Midwest memancing crankbaits yang agak kecil pada musim bunga dan awal musim panas apabila ikan ternakan muda tahun adalah kecil. Apabila tahun berlalu, ramai pemancing beralih kepada gewang yang lebih besar. Banyak umpan engkol walleye yang popular adalah panjang dan langsing. Gewang ini meniru spesies ikan kecil tertentu. Ramai yang lain mempunyai badan yang lebih tebal yang meniru shad, hinggap atau spesies mangsa dominan lain. Crankbaits datang dalam pilihan terapung dan tenggelam. Arahan tentang cara menggunakannya biasanya dicetak pada kotak tempat ia datang. Selain itu, sesetengah umpan engkol direka semula untuk bergoyang banyak dan yang lain kurang begitu. Sekali lagi, semak dengan kedai sukan tempatan anda untuk pilihan terbaik di kawasan anda.

Tempat memancing

Trolling mudah biasanya bermaksud memancing di dalam air sedalam 15 kaki atau kurang. Pada asasnya, ini bermakna garis pantai, bahagian dalam dan luar pinggir padang rumput, di atas titik berbatu dan pulau tenggelam dan pelana di antara lubang yang lebih dalam. Bersiar-siar di atas dataran pasir cetek adalah pilihan yang baik pada musim bunga apabila walleye makan di perairan hangat ini.

Perkara yang perlu diketahui

Perhatikan hujung joran anda semasa trolling. Cara ia bergoyang menunjukkan sama ada kelajuan bot adalah betul. Jika hujung joran anda tidak bergoyang sama sekali ia mungkin bermakna anda mempunyai rumpai pada gewang anda. Bergantung pada gewang yang anda pilih, anda mungkin perlu melepaskan 50, 100 atau bahkan 150 kaki garisan. Matlamatnya ialah memikat anda dekat bahagian bawah, malah berdetik di bahagian bawah dari semasa ke semasa. Apabila ikan terkena anda tidak perlu membuat set mata kail yang kuat kerana dengan jenis gewang ini, ikan sebahagian besarnya mengaitkannya sendiri. Nikmati!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *