tips memancing bass

Bass atau bass merupakan salah satu spesies yang akan memberikan anda lebih kepuasan ketika memancing. Sebagai pemangsa, ia akan menyediakan anda dengan sukan pertarungan yang menakjubkan yang ingin diperolehi oleh nelayan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui lawan anda untuk memberikan perlawanan yang baik. Atas sebab ini, salah satu petua pertama untuk memancing bass ialah belajar daripada tabiatnya supaya anda tahu di mana untuk mencarinya. Bass berenang dan memburu dalam kumpulan kira-kira 30, walaupun ikan yang lebih besar sering menjadi bersendirian dan sukar difahami.

Satu lagi fakta penting tentang cara memancing ikan bass ialah dietnya berbeza mengikut musim. Ia adalah ikan omnivor yang memakan pelbagai jenis, tetapi lebih suka belut pada musim sejuk, ketam berkulit lembut pada musim bunga, sardin pada musim panas dan udang batu pada musim gugur. Walau bagaimanapun, mereka masih oportunis dan mereka tidak akan mensia-siakan cacing yang melewati mereka di hadapan.

Untuk mempunyai peluang yang lebih baik untuk menangkap, satu lagi petua untuk memancing ikan bass, adalah lebih baik untuk mencari di perairan beroksigen dan bergelora. Ia tidak menyukai dasar laut dan lebih suka berada berhampiran batu atau pantai berpasir, pada kedalaman maksimum 5 meter, dan waktu terbaik adalah pada waktu subuh dan senja kerana ia adalah ikan kebiasaan.

Sekarang jika anda tertanya-tanya dengan tepat bagaimana untuk memancing bass, terdapat teknik memancing yang berbeza yang boleh anda gunakan:

  • Surcasting menggunakan umpan semula jadi seperti ketam atau udang.
  • Trolling pantai dari bot, lebih banyak digunakan oleh nelayan profesional dalam ikan tiruan.
  • Berpusing, di mana rasa ingin tahu karnivor ini menjadikannya teknik bintang.

Di hampir setiap negeri di Amerika Syarikat anda boleh menemui varian bass hitam. Tidak ada perbezaan besar dalam cara memancing ikan siakap hitam, terus mencari di perairan bertakung pada awal pagi atau lewat petang dan menggunakan umpan semula jadi masih merupakan teknik terbaik.

Ia sememangnya salah satu spesimen yang paling menghiburkan untuk ditangkap. Kami berharap dengan petua memancing bass ini anda boleh mendapat pengalaman hebat pada ekspedisi seterusnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *