Tiga Perbezaan dengan rod cengkaman Split

Seperti banyak aspek peralatan memancing, keutamaan peribadi memainkan peranan yang besar. Sebagai contoh, apabila membandingkan rod cengkaman berpecah kepada jenis rod cengkaman penuh standard, terdapat sebab yang boleh mempengaruhi pemilihan pemancing. Berikut ialah beberapa faktor yang boleh membantu anda memutuskan sama ada pancing cengkaman berpecah sesuai untuk anda.

1. Pengurangan Berat Badan

Batang cengkaman terbelah tiada sebahagian daripada cengkaman dan mempunyai lebih banyak “kosong” (komponen rod dalaman) terdedah. Cengkaman penuh mungkin lebih berat beberapa auns, tetapi ia bertambah dari masa ke masa dan beratus-ratus balingan. Pembina joran, Mike Woodward dari Woody’s Custom Rods, lebih suka joran cengkaman berpecah untuk hampir semua jorannya kerana “ia lebih ringan dan lebih mudah untuk dituang dan berfungsi untuk hari yang panjang.

2. Sensitiviti

Juri masih di luar sini. Dalam artikel Bassmaster oleh Mark Hicks, Kevin VanDam yakin bahawa dengan lebih banyak ruang kosong terdedah, sensitiviti meningkat. Tetapi pemancing profesional David Fritts masih lebih suka genggaman panjang penuh untuk gaya memancingnya.

3. Ketepatan

Woodward juga merasakan bahawa pancing cengkaman terbelah yang dipasangkan dengan umpan membantu ketepatannya terutamanya dalam situasi seperti cuba melangkau gewang di bawah dok. Tetapi untuk hanya melontar gewang yang lebih besar dalam jarak jauh, dia akan meraih cengkaman penuh.

Kadangkala perbezaan antara peralatan memancing boleh menjadi halus dan spesies atau situasi tertentu. Sebagai contoh, saya telah membaca tentang beberapa pemancing yang menyukai cara joran cengkaman belah boleh membantu jika anda menyelit di bawah lengan anda untuk peringkat akhir mendaratkan ikan besar. Pada masa lain, perbezaan hanya estetik. Tetapi jika ia kelihatan baik dan anda menyukai rasa itu, anda akan terus menghantar. Dan itulah intinya, bukan?

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *