Tiada persembahan untuk burung pemangsa paling jarang di UK

Laporan baharu yang diterbitkan hari ini menunjukkan bahawa harrier Montagu, saudara terdekat harrier ayam yang juga jarang ditemui, telah gagal membiak di UK buat kali pertama sejak 1975. Hanya tiga perempuan dan enam lelaki dilaporkan, dan tiada satu pun yang terbentuk

Laporan tahunan Panel Burung Pembiakan Nadir (RBBP), yang dibiayai oleh Jawatankuasa Pemuliharaan Alam Semula Jadi Bersama, RSPB dan BTO dan diterbitkan dalam jurnal British Birds, bertujuan untuk mengesan kemajuan burung pembiakan paling jarang di UK dengan menyusun data daripada ahli pemuliharaan, saintis. , dan beribu-ribu pemerhati burung sukarela. Laporan terkini termasuk 101 spesies burung asli yang langka atau jarang ditemui, dan 12 spesies burung bukan asli.

Harrier Montagu adalah berhijrah, menghabiskan hanya beberapa bulan dalam setahun di tempat pembiakan mereka dan musim sejuk di Senegal, Afrika Barat. Seperti kebanyakan burung migrasi lain, mereka menghadapi pelbagai ancaman merentasi banyak negara, dan dalam perjalanan mereka, mereka boleh dilanda cuaca ekstrem dan pemburuan haram.

Bilangan rendah yang berjaya kembali ke Eropah untuk membiak kemudian menghadapi tekanan selanjutnya. Harrier Montagu bersarang di ladang pertanian, khususnya bijirin musim sejuk dan rogol biji minyak di UK, dan sering kembali ke kawasan bersarang yang sama setiap tahun. Kubu kuat mereka sebelum ini di Sepanyol dan Perancis semakin berkurangan disebabkan oleh peningkatan pertanian, seperti tarikh menuai awal, serta musim panas yang lebih lembap.

Montagu’s Harrier, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Di tapak pembiakan, campur tangan pemuliharaan intensif adalah perlu untuk melindungi sarang daripada operasi pertanian, mengurangkan risiko pemangsa, mencegah gangguan dan kemungkinan penganiayaan haram. Yang terakhir, bagi kebanyakan raptor, disyaki menjadi isu: penandaan satelit telah mendedahkan bahawa dua betina pembiakan termasuk satu yang dipaparkan di BBC Autumnwatch kedua-duanya hilang secara tiba-tiba dari kawasan yang sama di Norfolk dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tahun lepas, harrier Montagu telah ditambahkan ke Senarai Merah, kategori tertinggi penilaian Keprihatinan Burung Pemuliharaan UK.

Pada masa ini, dengan beberapa individu yang kembali dan tiada pembiakan, masa depan kelihatan suram untuk harrier Montagu di UK. Walau bagaimanapun, spesies itu telah pulih sebelum ini, dan kakitangan pemuliharaan yang komited, sukarelawan dan pemilik tanah bertekad untuk memastikan ia pulih semula.

Ia bukan semua malapetaka dan kesuraman untuk burung paling jarang di UK. Laporan terkini menyerlahkan rekod tertinggi untuk dua belas spesies termasuk kren biasa dan helang ekor putih – yang terakhir telah beralih daripada senarai Merah ke Amber bagi Keprihatinan Burung Pemuliharaan, pengiktirafan kejayaan pengenalan semula spesies ini ke Scotland yang bermula hampir 50 tahun lalu.

Kuntul lembu adalah pendatang baru di UK. Bangau putih kecil ini pertama kali dibiakkan di sini pada tahun 2008, dan telah terus melakukannya selama empat tahun yang lalu. Walaupun masih terhad di England, pada tahun 2020, mereka telah merebak ke lima tapak baharu dan telah merebak sejauh utara Cheshire. Berasal dari tanah besar Eropah dan Afrika, kuntul lembu telah secara semula jadi dan pantas menjajah banyak kawasan baharu termasuk Australia dan Amerika Selatan, dan mungkin menjadi penduduk tetap pada tahun-tahun akan datang.

Burung tanah lembap lain telah berjaya dalam laporan terkini, dengan bittern, spoonbill dan kuntul putih yang hebat juga mempunyai tahun yang memecahkan rekod. Kemungkinan kejayaan ini adalah hasil daripada peningkatan usaha pemuliharaan, termasuk perlindungan daripada pemburuan di seluruh Eropah melalui perundangan, serta penciptaan, perlindungan dan pengurusan tapak tanah lembap. Di utara Scotland phalarope berleher merah juga mencapai paras tertinggi baru, dan sepasang wryneck dilaporkan dari Wales – pasangan pertama dilaporkan di mana-mana di UK sejak 2002, walaupun tidak diketahui sama ada ia membiak.

Pemantauan burung pembiakan jarang di UK bergantung pada usaha pemerhati burung sukarela, dan pada tahun 2020 usaha mereka telah dihalang oleh sekatan penutupan Covid yang dilaksanakan sepanjang musim bunga, bermakna banyak rizab dan kawasan terpencil tidak dapat dilawati. Akibatnya, bilangan spesies yang lebih rendah telah dilaporkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *