‘Tiada peluang’ bersara untuk pelumba berusia 86 tahun selepas mempamerkan kejayaan

 • Seorang lelaki berusia 86 tahun yang kerjaya ekuestriannya bermula apabila bapanya memenangi £10 dalam perlumbaan anjing greyhound yang masih perlumbaan setiap pagi, ditempatkan di pertunjukan memburunya pada musim panas ini – dan berhasrat untuk bertanding dalam pertunjukan yang sama tahun depan.

  Wyndham Perkins dan Roly, seekor kuda kepunyaan anaknya Gareth yang merupakan tuan Glamorgan, mendapat tempat ketiga dalam salah satu kelas pemburu di Pameran Perburuan Glamorgan 2022.  Encik Perkins memberitahu H&H dia memperoleh kuda poni pertamanya secara kebetulan.

  “Ayah saya adalah pengadil Kesatuan Ragbi Wales dan dia berada di Cardiff Arms Park untuk mengadili pada suatu petang,” katanya. “Mereka pernah mengadakan perlumbaan anjing di luar dan dia tidak pernah bertaruh, tetapi kali ini, seorang lelaki telah memberitahunya untuk menyokongnya, dan dia memenangi £10 – dan saya membeli anak setahun Welsh pertama saya.”

  Encik Perkins, ketika itu berumur lapan tahun, tidak pernah menunggang tetapi kemudian menyokong dan melatih kuda itu, dan menjualnya “untuk sejumlah wang yang baik”.

  “Itulah permulaannya,” katanya, menjelaskan bahawa dia terus memandu kuda berwarna, kemudian membeli point-to-pointer ketika berusia 16 tahun.

  “Saya tidak pernah memenangi apa-apa, yang terbaik saya adalah yang kedua dalam gadis!” katanya. “Tetapi apabila anak lelaki saya datang – saya telah berkahwin pada usia 21 tahun dan mempunyai tiga anak lelaki – kami mempunyai petunjuk, sehingga enam tahun lalu. Kami mempunyai banyak nasib dengan mereka, banyak yang baik, dan itulah yang saya lakukan, sepanjang hidup saya.”

  Ditanya apa yang dia akan katakan kepada sesiapa yang mencadangkan sudah tiba masanya untuk meletakkan butnya, Encik Perkins berkata: “Tidak, saya tidak fikir begitu. Tiada peluang! Saya berharap untuk membuat persembahan itu tahun depan. Wanita yang menduduki tempat kedua kepada saya tahun ini berumur 65 tahun, seorang anak muda.”

  Encik Perkins menunggang pemburu Gareth setiap pagi dan masih sekali-sekala mengikuti anjing; keluarga akan menganjurkan pertemuan bersama dengan Avon Vale tahun ini.

  “Ia membuatkan saya cergas,” katanya. “Saya suka mengolok-olok dan melakukan segala-galanya, dan apa lagi yang akan saya lakukan?”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  “Pada 2013, saya patah pinggul dan doktor berkata berjalan adalah ok tetapi tidak menunggang. Saya berkata ‘Sod

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *