The Thunderbird – Ornitologi

Pada hari yang lain ketika saya menikmati semangkuk Cheerios pagi saya, saya menangkap sesuatu dari sudut mata saya. Ia adalah Burung Hering Turki, biasa di sekeliling rumah saya, tetapi luar biasa dekat dengan tingkap kerana rumah itu dikelilingi oleh pokok. Atas sebab tertentu burung hering itu memutuskan untuk turun ke bawah untuk melihat dengan lebih dekat. Saya agak terkejut kerana saya jarang melihat burung besar yang dekat, walaupun saya pernah mengendalikan burung elang, burung hantu, helang, bangau dan burung pelikan. Ia adalah burung besar, saiznya biasanya anda tidak perasan kerana ia menjulang atau duduk di atas pokok atau di atas tanah, jadi sukar untuk mempunyai kerangka rujukan. Apabila orang biasa melihat dari dekat helang atau burung Bangau Biru Besar atau Hering Turki yang kelihatan prasejarah, ia boleh menjadi agak mengejutkan.

Sekali-sekala, saya mendapat e-mel daripada seseorang yang mendakwa pernah melihat burung gergasi. Baru-baru ini seseorang dari Texas menulis (“Tiga tahun lalu saya melihat (sic) burung hantu gergasi.”) Menurutnya burung hantu itu adalah sebesar manusia, mempunyai lebar sayap 20 kaki, dan tinggal di dalam sebuah gua. Sudah tentu, dia tidak mempunyai bukti, yang juga tidak tersedia untuk menyokong dakwaannya yang juga melihat burung Belatuk berparuh Gading. (Saya sebelum ini menulis blog tentang lelaki yang enam tahun lalu melihat tiga burung gergasi, salah satunya katanya membawa seekor rusa. Mengapa lelaki ini menunggu bertahun-tahun untuk memberitahu saya tentang penampakan mereka?)

Pada hari yang lalu, seorang wanita yang nampaknya melihat Burung Belatuk Bertimbun tidak bersetuju dengan pengenalan saya kerana “seorang pakar zoologi memberitahu saya bahawa ia adalah Burung Kayu Berkepala Merah Gergasi”

Dan kemudian ada mitos Orang Asli Amerika tentang Thunderbird (bukan, bukan pasukan akrobatik Tentera Udara atau kereta, burung gergasi). Selepas laporan a Thunderbird cuba membawa lari seorang kanak-kanak seberat 56 paunbeberapa “jurugambar pakar” yang digambarkan sendiri merakam Thunderbird dalam penerbangan. Terdapat banyak penampakan jelas tentang makhluk yang sepatutnya ini, tetapi lihat sahaja video ini tentang Burung petir di Illinois. Burung Hering Turki. Tetapi itu tidak menghalang pakar cryptozoologist ini. Anda boleh membaca lebih banyak cerita dalam Pennsylvania Rambler. Cari di web dan anda akan dapati lebih banyak penampakan Thunderbirds serta raksasa terbang yang lain.

Bertahun-tahun yang lalu, pada tahun 60-an dan 70-an, terdapat banyak penampakan UFO, gambar yang selalunya adalah gambar kabur belon cuaca, awan, atau hanya pencahayaan atau artifak yang disebabkan oleh kamera yang lain. Selama dua dekad yang lalu atau lebih hampir semua orang telah membawa kamera berkualiti tinggi pada telefon mereka, jadi orang akan mengagak bahawa kita kini akan mempunyai semua jenis gambar yang bagus bagi kraf asing ini. Tetapi tidak. Begitu juga dengan burung gergasi atau dakwaan penampakan Ivory-bill. Mengapa tiada foto – foto yang jelas dan tidak jelas? Kerana – dan saya melindung nilai pertaruhan saya hanya sedikit di sini kerana saya seorang saintis – sangat tidak mungkin burung gergasi, Ivory-bill, atau kapal angkasa asing di bumi wujud.

Ingat kata-kata Carl Sagan – “Tuntutan luar biasa memerlukan bukti luar biasa.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *