The Cuban Tody | Nota Burung

Nota Burung®
Todies – Permata Caribbean
Ditulis oleh Dennis Paulson

Ini ialah BirdNote.

[Call of Cuban Tody]

Panggilan staccato ini datang dari kerongkong Tody Cuba. [Call of Cuban Tody]

Burung yang hampir tidak dapat digambarkan comel – dan bahagian atas senarai “mesti dilihat” bagi mana-mana burung yang menuju ke Hindia Barat. Kerana walaupun ia tidak lebih besar daripada burung hum-mingbird, Tody Cuba membungkus banyak pizzazz ke dalam badan kecilnya. [Music]

Dah besar kepala. Berekor pendek. Hijau daun yang cemerlang dengan tekak berwarna merah geranium. Dan seolah-olah itu tidak mencukupi untuk diperhatikan, spesies Cuba mempunyai sentuhan biru pada bahagian tekaknya. Paruhnya yang panjang dan leper kelihatan seperti dibina untuk menangkap serangga. Dan memang begitu.

Di kawasan hutan di seluruh pulau Cuba, todies adalah penternak yang hebat. Malah, sepupu Puerto Rico mereka telah diketahui mengejar sehingga satu atau dua serangga seminit, memburu dari subuh hingga senja. Sayap mereka mengeluarkan bunyi berdesing yang boleh didengari setiap kali mereka melakukan ini, dan anda mungkin menemui mainan hanya dengan mendengar bunyi itu.

Jangan ambil kata-kata kami untuk itu — untuk melihat sendiri burung ini, lihat galeri kami di BirdNote.org

Saya Michael Stein. [Call of Cuban Tody and music]

###

Muzik dan bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Orni-thology, Ithaca, New York. ‘Muzik Tradisional Cuba’ 62981 dirakam di atas bumbung Hotel Libertad, Santiago oleh Gregory F Budney; Cuban Tody 112183 dirakam oleh Gregory F Budney.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black
© 2014 Tune In to Nature.org September 2014 / 2018 / 2021 Narator: Michael Stein
ID# CTOD-01-2014-09-02 CTOD-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *