Tertanya-tanya Tentang Memancing Lalat Musim Sejuk? Berikut ialah Gambaran Keseluruhan

Sama seperti benar bahawa memancing rekreasi tidak berakhir apabila musim sejuk tiba, begitu juga dengan memancing lalat musim sejuk masih boleh dilakukan. Betul, anda berfikir, jika saya pergi ke tempat yang sangat panas.

Ya, anda pasti boleh meneruskan memancing musim sejuk – untuk spesies air tawar dan air masin – jika anda tinggal di, atau sedang melawat, negeri kami yang paling selatan. Jika visi anda tentang memancing lalat musim sejuk melemparkan lalat terapung permukaan yang besar di anak sungai atau sungai utara yang cetek, tidaklah begitu. Jelas jawapannya, ia bergantung. Air masin atau air tawar? Utara, selatan, atau di antara?

Apakah peluang terbaik untuk memancing lalat musim sejuk? Steelhead di anak sungai Great Lakes menjadi perhatian utama kerana terdapat larian keluli musim sejuk di kebanyakan anak sungai dan sungai. Begitu juga, terdapat larian keluli di beberapa sungai Barat Laut Pasifik.

Di sepanjang kawasan pantai utara yang lain, bagaimanapun, peluang lebih terhad, kerana air yang lebih sejuk memindahkan kebanyakan ikan daripada jangkauan. Pemancing Gulf Coast dan Florida mempunyai peluang memancing lalat musim sejuk untuk ikan merah dan setrout berbintik, serta beberapa spesies lain. Di air tawar, jelas sekali bahawa di negeri selatan yang airnya sederhana panas, terdapat peluang untuk mengejar ikan siakap dan ikan siakap bermulut besar dan juga beberapa spesies lain dengan batang lalat. Dan, bagi pengembara yang tahan lasak, memancing ikan trout di sungai dan sungai gunung bukanlah perkara yang tidak diingini.

Memancing musim sejuk secara amnya dicirikan oleh air sejuk, ikan yang biasanya tidak agresif (malah lesu), dan dengan beberapa pengecualian usaha memancing dalam dan perlahan. Anda mesti menyesuaikan dengan sewajarnya.

Talian lalat terapung dan lalat permukaan biasanya tidak begitu berguna pada musim sejuk, jadi tumpuan beralih kepada menggunakan garisan tenggelam atau hujung tenggelam untuk mendapatkan lalat dalam, bergantung pada tempat dan apa yang anda memancing. Keadaan jelas berbeza untuk kepala keluli di sungai berbanding dengan bass di kolam atau tasik.

Berikut adalah beberapa petua asas untuk memancing di musim sejuk:

  • Memancing dengan peneman demi keselamatan
  • Jangan memancing apabila suhu di bawah 32 darjah
  • Jika mengharung, pakai wader neoprena untuk kehangatan dan gunakan tongkat handuk
  • Berhati-hati dengan kemungkinan hipotermia jika anda basah, atau radang dingin pada jari tangan dan kaki
  • Memancing perlahan-lahan, membuat lalat streamer lambat di dalam air yang tenang
  • Untuk trout, gunakan kebanyakannya nimfa dan midges, dan tippet ringan
  • Ikan trout jarang mengejar lalat di dalam air sejuk, jadi ikan perlahan dan jauh di dalam sungai dan jauhkan lalat anda dari air
  • Untuk kepala keluli anda mesti mengayunkan lalat dalam arus, jadi perbaiki garisan anda pada permulaan hanyut untuk mendapatkan lalat berwajaran dalam dan hanyut pada kelajuan yang betul
  • Anda biasanya tidak perlu bermula awal pada musim sejuk, kerana memancing tengah hari dan petang berfungsi dengan baik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *