Termasuk Burung Betina dalam Rancangan Pemuliharaan

Nota Burung®

Termasuk Burung Betina dalam Rancangan Pemuliharaan

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[American Redstart female song, ML243041341]

Bagi kebanyakan spesies burung, saintis mengetahui lebih banyak tentang jantan daripada betina. Dan itu adalah masalah apabila membuat rancangan pemuliharaan untuk spesies yang memetakan habitat mana yang perlu dilindungi. Joanna Wu, seorang pelajar PhD di UCLA, mengatakan bahawa dalam beberapa spesies burung warbler, jantan dan betina tinggal di habitat yang sama sekali berbeza semasa musim sejuk.

Joanna Wu: Jadi jika anda secara tidak sengaja meninggalkan sehingga separuh daripada spesies dalam rancangan pemuliharaan, anda tidak akan menangkap pelbagai jenis yang diperlukan oleh spesies itu.

Joanna berharap untuk mengkaji cara untuk menggabungkan burung betina dengan lebih baik ke dalam usaha pemuliharaan.

Joanna Wu: Saya juga berminat untuk melihat sama ada perubahan iklim akan menjejaskan burung betina dan jantan secara berbeza. Ia agak tidak diketahui sama ada separuh populasi akan mempunyai ancaman yang berbeza berdasarkan itu daripada burung yang lain.

Ia memerlukan pemerhatian yang sangat teliti untuk mengetahui perbezaan penggunaan habitat wanita dan lelaki. Soalan-soalan ini patut dicuba kerana mereka boleh memberitahu kami cara menyokong burung betina dan memastikan keseluruhan spesies dilindungi, kata Joanna.

Joanna Wu: Saya berharap untuk membawa soalan ini lebih ke hadapan supaya mereka boleh terus disiasat secara saintifik, dalam dunia burung, di mana-mana sahaja.

[American Redstart female song, ML243041341]

Ketahui lebih lanjut tentang usaha untuk lebih memahami ekologi burung betina di tapak web kami, BirdNote dot org. Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. American Redstart ML 243041341 dirakam oleh MZ
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Ogos 2022
Pencerita: Ariana Remmel

ID # pakcik-01-2022-08-31 pakcik-01

Rujukan:
https://www.allaboutbirds.org/news/many-conservation-plans-have-a-gende…
https://www.allaboutbirds.org/news/the-forgotten-female-how-a-generatio…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *