Terbang Dalam Hujan | Nota Burung

Nota Burung®

Terbang dalam Hujan

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Sounds of a rainstorm]

Semasa ribut hujan, anda lebih berkemungkinan melihat burung hinggap dan membongkok ke bawah daripada terbang ke sekeliling. Kebanyakan burung kebanyakannya kalis air. Bulunya, digabungkan dengan minyak daripada kelenjar preen*, menjadikannya cukup kedap air.

Jadi mengapa burung mengelak terbang semasa ribut hujan? Ia bukan hanya tentang basah. Ia mungkin lebih berkaitan dengan udara berbanding dengan air. [Sounds of a rainstorm]

Ribut mengubah medium di mana penerbangan berlaku: udara itu sendiri. Ribut hujan cenderung berlaku apabila tekanan atmosfera rendah. Udara dalam sistem tekanan rendah kurang tumpat. Tetapi udara padat yang memberikan burung daya angkat aerodinamik yang mereka perlukan untuk mengambil sayap. Hujan yang turun dan kelembapan yang tinggi juga menambahkan banyak molekul air ke udara. Air itu mengambil ruang di udara, menjadikannya kurang tumpat.

Jadi daripada terbang, banyak burung hinggap dan menjimatkan tenaga semasa ribut. Mereka meletakkannya di bawah penutup pokok. Atau hinggap pada dawai pagar yang menghadap ke arah angin, mengurangkan rintangan udara – dan mengehadkan kehilangan haba badan yang berharga.

Tetapi apabila ribut berlalu, burung sekali lagi terbang ke langit.

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

###
* Bulu berzip bersama seperti Velcro. Ini ditemui dalam penyelidikan yang dilakukan untuk membersihkan burung yang diminyaki. Kelenjar preen membantu merapikan bulu dan memastikan ia lembut.

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. #16 Thunderstorm Nature Sound Essentials dan #47 Deciduous Forest Morning dirakam oleh Gordon Hempton.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone

© 2017 Tune In to Nature.org Julai/Ogos 2017/2019 Jun 2022 Narator: Mary McCann

ID# penerbangan-13-2017-07-14 penerbangan-13
Skrip terutamanya dari sumber ini:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *