Temui Rakan Kongsi: Alam Semula Jadi, Komuniti dan Pembangunan

Senegal baru-baru ini menyertai kumpulan BirdLife! Temui cara Nature- Communautés-Developpement berkembang daripada idea kepada institusi kebangsaan, dan kemudian kepada rakan kongsi BirdLife.

Salah satu rakan kongsi BirdLife terbaharu, Nature-Communautés-Développement (NCD, BirdLife di Senegal), diasaskan atas idea perintis. Pada awal 1990-an, lama sebelum ia menjadi organisasi rasmi, sekumpulan pemuliharaan Senegal berkumpul untuk mengubah cara alam semula jadi dilindungi di negara mereka, melalui konsep Rizab Alam Semula Jadi Komuniti.

Daripada menutup orang ramai, kawasan yang dilindungi ini akan meletakkan komuniti tempatan sebagai teras, melibatkan mereka dalam setiap langkah proses membuat keputusan dan memastikan mereka mendapat manfaat daripada perlindungan persekitaran semula jadi mereka. Dengan menawarkan mata pencarian yang mampan, melibatkan sukarelawan tempatan dan menyediakan pendidikan alam sekitar, mereka memastikan semua orang mempunyai rasa pemilikan dan pelaburan dalam hidupan liar penduduk mereka.

Black-tailed Godwits, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Pada tahun 2010, pengasas mendapat peluang untuk memperjuangkan lagi pendekatan baharu mereka. Dengan kerjasama Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO – BirdLife di Perancis), mereka melancarkan NCD sebagai organisasi kebangsaan penuh, membolehkan mereka bekerja lebih rapat dengan badan kerajaan dan melancarkan idea mereka ke seluruh negara. Hari ini, mereka boleh berbangga dengan projek sains warganegara, skim latihan untuk ahli ornitologi generasi akan datang dan rizab alam semula jadi di seluruh negara.

Mouhamadou Aliou Bah, Pengarah Eksekutif NCD, menceritakan detik yang amat membanggakan: “Pencapaian terbesar setakat ini, pada pendapat saya, ialah klasifikasi tanah lembap Technopole de Dakar, sebagai kawasan terlindung pada Mac 2019, habitat burung laut yang luar biasa yang terletak di jantung ibu kota Senegal, Dakar, berikutan pertempuran advokasi yang panjang (hampir 10 tahun) yang diketuai oleh NCD.”

Sejak penubuhannya, NCD telah bekerjasama dengan beberapa BirdLife Partners. Mereka bekerjasama sekali lagi dengan LPO untuk menubuhkan Rizab Alam Semula Jadi Komuniti di Pulau Kousmar di Sungai Saloum, melibatkan penduduk kampung tempatan dalam melindungi tapak bertelur utama untuk Common Kestrels dan pemangsa kecil yang lain. Mereka juga bekerjasama dengan VBN (BirdLife di Belanda) untuk membangunkan rancangan untuk memantau dan memulihara Godwits Ekor Hitam (Near Threatened) di Rizab Alam Semula Jadi Komuniti Tocc-Tocc. Di samping itu, RSPB (BirdLife di UK) membantu NCD mengukuhkan pengurusan dan perjalanan organisasinya, dan membantu dengan pemantauan saintifik terhadap European Turtle-merpati (Vulnerable) di seluruh Senegal.

Dengan banyak pengalaman terlibat dengan Perkongsian BirdLife, masuk akal bahawa NCD harus menjadi Rakan Kongsi BirdLife penuh tahun ini. Dengan perkembangan baharu ini, ia berharap dapat mengembangkan lagi kerjanya.

“Rancangan masa depan kami adalah pelbagai dan pelbagai,” kata Aliou Bah. “Antara lain, kami merancang untuk menubuhkan ijazah Sarjana khusus untuk pengukuhan kemahiran ornitologi di Afrika Barat berbahasa Perancis, terus memulihara habitat semula jadi yang terancam (sama ada dilindungi atau tidak), dan seterusnya membangunkan NCD sebagai organisasi bebas berdasarkan keahlian berkualiti. , autonomi kewangan dan komunikasi sasaran massa.”

Dengan meletakkan komuniti di tengah-tengah pemuliharaan alam semula jadi, mereka telah meletakkan alam semula jadi di tengah-tengah komuniti – strategi yang ditetapkan untuk memberi kesan yang berkekalan untuk generasi akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *