Temui penyuap burung terbaik untuk pangsapuri dan tingkap!

Artikel ini ialah tinjauan berbondong-bondong kami tentang kemudahan menggunakan pengumpan burung tingkap bagi mereka yang tidak mempunyai ruang hijau untuk menggantung pengumpan burung.

Seekor Chickadee bertopi hitam mengambil sebiji benih dari pengumpan burung yang dipasang di tingkap.

Salah satu penyuap burung yang dipasang pada tingkap kegemaran kami, penyuap tetingkap ClearView.

Terima pemberitahuan tentang ulasan dan kemas kini masa hadapan tentang penyakit, teknologi dan tempat tumpuan burung, sertai kumpulan kami!

Pemberi makan tingkap adalah trend yang agak baru dalam dunia pemakanan burung. Walau bagaimanapun, mereka menjadikan makanan burung lebih tersedia kepada mereka yang tidak mempunyai halaman, taman dan ruang hijau ‘tradisional’ lain (walaupun ruang ini bukan tradisional untuk semua). Walaupun trend ini segar, ia menjadi lebih segar dengan cepat. Penyumpan tingkap telah berkembang daripada akrilik ringkas kepada memiliki cermin dua hala dan juga kamera terkawal aplikasi.

Tidak cukup masa untuk membaca? Berikut adalah cadangan kami:

Keselamatan pengumpan burung tingkap

Walaupun tiada pengumpan burung dapat menghapuskan semua ancaman, pengumpan tingkap memberikan peluang unik untuk meminimumkan penyebaran penyakit, pembentukan benih dan kekerapan serangan tingkap.

Ancaman penyakit wujud dalam semua penyuap. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyuap tingkap tidak menyediakan terlalu banyak ruang di dalam kawasan makanan untuk membolehkan burung duduk di atas benih dan menyebarkan najis. Ini boleh membantu mengurangkan penyebaran salmonella pada penyuap ini. Kekurangan port yang biasa ditemui pada penyuap tiub juga boleh mengehadkan sentuhan muka ke port yang menjadi tuan rumah dan menyebarkan bakteria yang membawa kepada penyakit mata House Finch. Penyumpan tingkap yang dibina dengan baik mudah dibersihkan, selalunya dengan mesin basuh pinggan mangkuk. Jika dibina dengan betul, air panas dan larutan peluntur tidak boleh menyebabkan perubahan warna pada penyuap.

Gunakan pita tingkap untuk mengelakkan serangan burung sambil menikmati penyuap anda!

pemandangan pemakan burung melalui pita tingkap collidescape

Benih burung sering menjadi acuan apabila terlalu banyak benih disimpan dalam penyuap terlalu lama. Penyumpan tingkap memberi manfaat dengan tidak memegang terlalu banyak benih. Di samping itu, penyuap tingkap yang berbaloi dengan kos mereka mempunyai longkang di dalam dulang benih, membolehkan saliran apabila kelembapan cuba membina. Gabungan dulang kecil dan saliran yang betul boleh mengelakkan benih berkulat daripada burung yang sakit.

Perlanggaran tingkap adalah masalah serius bagi burung. Apabila pengumpan burung diletakkan antara 3 dan 30 kaki dari burung, risiko perlanggaran tingkap akibat pengumpan meningkat. Burung boleh meningkatkan kelajuan apabila mereka terbang, dan jika penerbangan itu ke arah tingkap, seekor burung boleh berlanggar dengan kaca menyebabkan kecederaan serius atau kematian. Pengumpan yang diletakkan terus pada tingkap menghalang burung daripada meningkatkan kelajuan jika mereka cuba melarikan diri daripada pemangsa. Walaupun tidak mudah, pengumpan pada tingkap yang tidak dirawat boleh menjadi penyelesaian penyusuan yang lebih selamat daripada yang berada di zon bahaya. Walau bagaimanapun, kami masih mengesyorkan merawat sepenuhnya mana-mana tingkap di mana penyuap akan diletakkan pada atau berdekatan.

Faedah pengumpan burung tingkap

Penyumpan tingkap boleh memberikan pandangan intim burung sambil juga membolehkan pembersihan mudah semua komponen. Kedua-dua faedah ini menjadikan pengumpan burung tingkap sebagai tambahan yang bagus kepada susunan penyuap sedia ada atau sebagai yang utama bagi mereka yang memulakan hobi memberi makan burung.

Jika anda bukan pemerhati burung biasa atau pemerhati burung, anda mungkin tidak memiliki teropong. Ini bukan masalah bagi kebanyakan orang, tetapi jika penyuap anda terlalu jauh, anda mungkin tidak dapat menikmati semua burung yang melawat bufet anda sepenuhnya. Penyumpan tingkap boleh memberikan pandangan yang tidak dapat ditandingi oleh penyuap jauh dengan melekat terus pada tingkap tanpa halangan untuk melihat (di luar tingkap hanya kelihatan kotor).

Membersihkan burung penyuap berkemungkinan merupakan tugas yang paling tidak digemari di sekitar aktiviti penuh bulu ini. Walaupun banyak penyuap memerlukan beberapa langkah untuk membersihkan, kebanyakan penyuap tingkap mempunyai dulang boleh tanggal yang boleh dibuang dengan cepat dan, jika boleh, diletakkan ke dalam mesin basuh pinggan mangkuk untuk pembasmian kuman yang cepat dan mudah. Walaupun dulang tidak boleh diletakkan di dalam mesin basuh pinggan mangkuk, gosok dan rendam dengan cepat akan mudah dicapai.

Kelemahan pengumpan burung tingkap

Setiap penyuap mempunyai sisi negatif. Platform yang besar membolehkan penggunaan lebih banyak spesies tetapi boleh mengumpul najis yang dipenuhi bakteria. Penyumpan tiub boleh menghalang burung besar dan tupai dari kerja cepat untuk mengosongkan semua benih burung tetapi merupakan penyumbang utama kepada penyebaran konjunktivitis. Penyumpan tingkap juga mempunyai batasan mereka, termasuk keupayaan mereka untuk terus melekat dan burung mana yang boleh memanfaatkan emas hitam mereka.

Saiz kecil penyuap tingkap menghalang banyak spesies daripada berasa selesa menggunakan pengumpan burung yang dipasang di tingkap. Burung merpati, jay, orioles, grosbeaks, burung finch besar, dan kardinal mungkin berasa tidak selesa menggunakan ruang yang begitu kecil. Selain itu, walaupun penyuap dengan air di dalam dulang tidak menyediakan ruang yang cukup untuk burung mandi. Masalah ini boleh dikompensasikan dengan yang lain penyuap dan tempat mandi burung sebagai tambahan, tetapi jika anda hanya boleh menggunakan penyuap tingkap, fahami tarikan terhadnya untuk sesetengah spesies burung.

Pengumpan tingkap biasanya dipasang dengan cawan sedutan. Walaupun ini adalah kaedah yang paling tidak invasif untuk memasang penyuap pada tingkap atau rumah, ia adalah lampiran yang sangat TIDAK kekal. Burung besar, mamalia dan cuaca semuanya boleh mengoyakkan penyuap yang disedut sedutan dari hinggapnya. Kami menggunakan satu gel elektrod untuk membantu cawan sedutan kami melekat dengan lebih baik, tetapi makhluk besar masih boleh membatalkan pematuhan ini. Cawan sedutan tidak kekal. Ini adalah kelemahan utama untuk penyuap ini.

Pemberi makan burung tingkap dan apartmen terbaik

Kami menyediakan beberapa contoh yang tersebar di seluruh artikel ini tentang beberapa contoh hebat penyuap tingkap. Walau bagaimanapun, tiga penyuap yang dipasang pada tingkap di bawah ini adalah antara yang terbaik yang tersedia. Gunakan pautan yang disediakan untuk menyemak harga bagi setiap produk ini.

  1. Birdfy Lite – Penyalur Kamera

  2. SweetFeeder – Pemakan Burung Kolibri

  3. ClearView Feeder – Penyalur Standard

Pengumpan Birdfy Lite ialah cara yang menyeronokkan untuk melihat penyuap anda walaupun anda tiada di rumah!

Seekor Finch Rumah duduk di atas penyuap tingkap dengan kamera terpasang.

Pengumpan tingkap boleh menjadi gaya yang memuaskan bagi mereka yang kekurangan ruang untuk gaya pemakan burung biasa. Mereka yang berada di pangsapuri, kondominium atau ingin menceriakan kehidupan pejabat mereka harus mempertimbangkan mencuba salah satu penyuap yang direka bentuk unik ini untuk menarik lebih banyak burung!

Inginkan lebih banyak petua tentang burung, memberi makan burung, mengenal pasti burung, keselamatan hidupan liar dan banyak lagi?? Sertai laman web kamiikut kami Pengembaraan Berbondong-bondongsertai kami YouTube berbondong-bondongseperti kami pada Facebookikuti kami Instagram dan Twitterdan melawat kami Amazon Storefront.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *