Temui Chihuahuan Meadowlark | Semua Tentang Burung Semua Tentang Burung

burung coklat dan buff dengan dada kuning hinggap pada batang tumbuhan kering
Chihuahuan Meadowlark oleh Perpustakaan Jack Parlapiano/Macaulay.

Menurut Persatuan Ornitologi Amerika, terdapat satu lagi padang rumput untuk para burung burung untuk dimasukkan ke dalam senarai kehidupan mereka.

Dalam tambahan ke-63 kepada Senarai Semak Burung Amerika Utara, Jawatankuasa Pengelasan Amerika Utara AOS menerima cadangan untuk memisahkan spesies baharu—Jalak lilianae—dari Meadowlark Timur (Jalak Magna).

Nama biasa rasmi burung itu ialah Chihuahuan Meadowlark, kerana sebahagian daripada julatnya terletak di Gurun Chihuahuan dari Arizona dan New Mexico ke Mexico. Cadangan itu dikemukakan oleh pelajar PhD Penn State Johanna Beam, berdasarkan penyelidikan sarjana mudanya di University of Colorado yang termasuk analisis vokal dan penjujukan keseluruhan genom untuk spesimen Western Meadowlark, Eastern Meadowlark, dan populasi kini berpecah kepada Chihuahuan Meadowlark.

“Data genetik menunjukkan bahawa Meadowlark Timur dan meadowlark baharu ini … sebenarnya bukanlah saudara terdekat antara satu sama lain,” kata saintis Penyiasatan Geologi AS Terry Chesser, yang merupakan pengerusi NACC. “Eastern dan Western Meadowlarks lebih berkait rapat antara satu sama lain berbanding Chihuahuan Meadowlarks yang baru berpecah.”

Penyelidikan Beam juga menunjukkan halangan spesies di kalangan meadowlarks mungkin wujud akibat penyuaraan mereka.

“Perbezaan vokal antara Chihuahuan dan Meadowlarks Timur adalah sama kuatnya dengan antara Meadowlarks Timur dan Barat,” kata Shawn Billerman, editor sains untuk Cornell Lab of Ornithology’s Burung Duniayang juga duduk di NACC. “Perbezaan vokal ini mungkin penting dalam menyumbang kepada kekurangan hibridisasi antara Chihuahuan Meadowlarks dan meadowlarks lain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *