Temui Blue Jay | Nota Burung

Nota Burung®

Temui Blue Jay

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Blue Jay calls]

Jika kita terpaksa memilih satu suara burung untuk melambangkan hutan Timur kita, suara Blue Jay mungkin itu. [Blue Jay calls] Panggilan biasanya berdering sepanjang tahun melalui hutan luruh di timur Rockies. [Blue Jay calls]

Dan sebagai pelawat yang kerap ke halaman belakang dan pengumpan burung, Blue Jay adalah antara burung yang paling dikenali di rantau ini. Serta salah satu yang paling berwarna-warni: bahagian atasnya berkilauan biru terang dari hujung ekor hingga ke puncak puncaknya yang bergaya.

Hampir satu kaki panjang, Blue Jays boleh menjadi lantang dan tegas apabila mereka mendekati pemakan burung, menolak burung penyanyi yang lebih kecil ke tepi. [Blue Jay calls loudly] Tetapi apabila bersarang, jay yang sama boleh menjadi senyap dan senyap seperti ninja yang paling pakar, menyelinap ke dan dari sarang mereka dengan kerahsiaan yang luar biasa.

Dan seperti biasa panggilan biasa mungkin, burung ini adalah vokalis yang sangat kreatif, dengan perbendaharaan kata besar panggilan lain, termasuk nota paip [Blue Jay piping notes]kompang [Blue Jay “rattles”]dan meniru burung pemangsa yang cerdik, seperti Helang Berbahu Merah. [Blue Jay mimics a Red-shouldered Hawk]

Untuk melihat foto burung ini, dan semua yang kami tampilkan pada rancangan itu, datang ke tapak web kami birdnote.org. Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

[Blue Jay calls]

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggilan Blue Jay [176157] direkodkan oleh GA Keller; nota paip Blue Jay [13448] oleh RS Little; “kompang” Blue Jay [94220] oleh WL Hershberger; meniru Red-shouldered Hawk [13448 after 1:35] oleh RS Little.

Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.

Penerbit: John Kessler

Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2014 Tune In to Nature.org Oktober 2018/2019/2022 Narator: Mary McCann.

ID# BLJA-01-10-30-2013BLJA-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *