Tempat Perlindungan Memancing Ais Mudah Alih

Dengan hilangnya air terbuka kepada lapisan ais yang nipis, musim sejuk boleh menjadi musim yang mengecewakan bagi ramai pemancing. Walau bagaimanapun, jika ia menjadi cukup sejuk dan ais menghampiri lima inci, maka biarkan permainan memancing ais bermula! Pastikan anda mempunyai tempat perlindungan memancing ais mudah alih untuk memastikan anda sentiasa mendahului cuaca.

Jika keadaan cuaca mengizinkan, peralatan memancing ais boleh terdiri daripada sekurang-kurangnya beberapa batang pancing ais, gerimit dan baldi untuk diduduki. Walau bagaimanapun, musim sejuk sering gagal bermain dengan baik dan oleh itu kebanyakan pemancing memerlukan perlindungan tambahan daripada unsur-unsur. Di bahagian utara, keadaan sejuk yang melampau boleh menyokong struktur kecil seperti bangsal yang ditarik keluar di atas ais dan untuk beberapa bulan akan datang, mungkin menjadi sebahagian daripada pekan pondok memancing ais di tasik. Untuk seluruh negara, nelayan ais bergantung pada sejenis tempat perlindungan memancing ais yang lebih mudah alih.

Bahagian utama mana-mana rumah memancing ais mudah alih ialah ia kekal “mudah alih.” Struktur sementara ini perlu dialihkan dari trak ke tengah tasik dan belakang semasa dibundel. Saya diberi tempat perlindungan memancing ais mudah alih buatan sendiri. Ia dibina daripada papan lapis, bahan tarp, dan banyak pita pelekat. Ia sangat berat sehinggakan kereta luncur tandem digunakan untuk mengheret binatang itu melintasi ais dan hampir-hampir sahaja saya boleh bergelut ke belakang trak.

Sebaik sahaja rumah memancing ais mudah alih saya disediakan, saya cukup komited dengan kawasan kecil ini. Struktur jenis khemah pancing ais yang lebih ringan mungkin cukup sebagai tempat perlindungan untuk menghalang angin dan membuatkan anda berada di atas ais. Selain itu, salah satu petua memancing ais terbaik yang saya pelajari ialah kejayaan yang konsisten di atas ais selalunya bergantung kepada keupayaan untuk berpindah. Ia mungkin memerlukan beberapa lubang yang digerudi untuk menemui saluran dalam, pinggir rumpai atau substrat yang kukuh yang boleh menjadi kunci kepada beberapa tindakan memancing panas dalam keadaan sejuk ini.

Jika anda belum mempunyai rumah memancing ais mudah alih dan agak baru dalam permainan ini, tanyalah. Mungkin ada rakan yang akan membenarkan anda meminjam satu untuk cuba mengetahui sama ada jenis itu sesuai untuk anda. Apa sahaja tempat perlindungan memancing ais mudah alih yang anda suka, kekal selamat. Jangan memancing seorang diri, dan periksa kedalaman ais itu kerana ia mungkin bukan ketebalan yang seragam di mana-mana. Dan jangan lupa untuk memperbaharui lesen memancing anda untuk terus merayakan Tahun Baru!

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *