Tempat Menyimpan Bot pada Musim Sejuk

Apabila musim luruh semakin hampir dan sebahagian besar negara bersiap sedia untuk sistem ribut salji, pemilik bot menambahkan item baris tambahan pada senarai semak musim sejuk mereka: tentukan tempat menyimpan bot. Jika anda pemilik baharu, mungkin tanggapan ini tidak terlintas di fikiran anda, tetapi storan bot musim sejuk yang betul boleh memanjangkan hayat kapal anda dan memastikan ia cepat datang musim bunga! Berikut ialah lima pilihan apabila mempertimbangkan tempat untuk menyimpan bot.

1. Di jalan masuk anda.

Ini adalah pilihan yang kos efektif, namun berisiko. Walaupun anda boleh melabur dalam perlindungan yang baik, pelantar anda masih terdedah kepada unsur-unsur dan cuaca sejuk. Pastikan anda membaca tentang cara menyejukkan bot anda dengan betul, jika tidak, storan bot jalan masuk “percuma” anda boleh menyebabkan kos yang besar.

2. Di garaj anda.

Pilihan penyimpanan bot dalaman tanpa kos yang melindunginya daripada suhu sejuk, hujan dan salji. Jika garaj anda memberi anda ruang, sandarkan beban itu untuk musim sejuk. Pastikan anda mengambil langkah berjaga-jaga terhadap perosak yang mungkin mencari tempat yang hangat untuk membuat rumah.

3. Di atas lif atau berlabuh.

Ini hanya sesuai untuk kawasan yang tidak mengalami suhu beku yang melampau. Bukan idea yang baik untuk meninggalkan bot anda di dalam air untuk tempoh yang lama, tetapi ini mudah jika anda bercadang untuk menggunakannya dengan kerap. Mungkin terdapat bayaran dok berkaitan.

4. Penyimpanan rak kering.

Tempat menyimpan bot dan memastikannya tinggi, kering, hangat dan selamat. Beberapa marina perkhidmatan penuh menawarkan penyimpanan rak kering di mana bot berbumbung anda disusun pada rak berbilang tingkat dengan forklift. Bayangkan pantri bot bersaiz mega. Kos untuk perkhidmatan ini boleh menjadi tinggi, tetapi ia mungkin merupakan pelaburan yang berbaloi.

5. Kemudahan simpanan sendiri.

Kemudahan penyimpanan tempatan kadangkala menawarkan ruang untuk kenderaan besar seperti RV, treler dan bot. Jika kejiranan anda mempunyai sekatan dan anda tidak mahu membelanjakan banyak wang, pertimbangkan untuk menyimpan sendiri. Jika ia berada di luar, pastikan ia ditutup dan periksa dengan kerap.

Jaga bot anda, terutamanya apabila tidak digunakan, dan ia akan bertahan selama bertahun-tahun yang akan datang!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *