Tempat Menangkap Crawfish di California Selatan

Jika anda tertanya-tanya di mana untuk menangkap udang karang di California Selatan, anda akan mendapati bahawa peraturan negeri merujuk kepada krustasea air tawar ini sebagai “udang” dan bukannya udang karang. Udang, udang karang, pepijat lumpur, crawdad… mana-mana istilah yang anda pilih untuk digunakan apabila bertanya tentang serupa udang galah mini ini, kebanyakan orang menangkapnya menggunakan cangkuk dan tali, pukat celup atau perangkap bersaiz peraturan.

Satu lagi fakta menarik yang perlu diberi perhatian ialah California hanya mempunyai satu udang karang asli, Shasta crawdad, yang hanya berasal dari Shasta County (di bahagian utara negeri ini). Ini bermakna bahawa populasi udang karang di California Selatan adalah bukan asli.

Satu petua penting yang akan membantu anda mengetahui tempat untuk menangkap udang karang di California ialah mereka melepak di bawah timbunan batu atau dahan di perairan anak sungai yang bergerak perlahan. Walaupun, anda mungkin mahukan lebih spesifik tentang tempat menangkap udang California Selatan, bukan? Jangan risau, teruskan membaca.

Malibu Creek

Malibu Creek, yang terletak di barat Los Angeles County, telah menjadi tumpuan pengurusan dan usaha penyingkiran udang paya merah. Udang paya merah ialah spesies bukan asli yang telah menyumbang kepada penurunan spesies ikan asli seperti Arroyo Chub dan Trout Steelhead selatan. Memandangkan tiada udang karang asli di aliran California selatan untuk bersaing dengan udang karang merah untuk makanan atau ruang hidup, organisasi pemuliharaan telah menggalakkan penglibatan sukarelawan secara aktif. Jika anda tertanya-tanya di mana untuk menangkap udang karang di California sambil membantu usaha pemuliharaan, pergi ke Malibu Creek.

Topanga Creek

Topanga Creek merupakan satu lagi tempat di California Selatan dengan populasi udang paya merah yang bermasalah. Daerah Pemuliharaan Sumber Pergunungan Santa Monica (RCDSMM) sering menyelaraskan program pengumpulan dan penyingkiran udang karang di Topanga Creek. Jangan tertanya-tanya di mana untuk memancing di Topanga Creek untuk apa-apa selain udang paya merah bukan asli kerana tiada sebarang spesies ikan yang dibenarkan memancing.

Memandangkan anda mengetahui tentang dua tempat di California Selatan di mana anda boleh menangkap udang paya merah, ini boleh menjadi peluang yang baik untuk mengajar keluarga mengapa penting untuk tidak melepaskan haiwan peliharaan akuatik atau umpan bukan asli ke dalam saluran air kita.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *