Tempat Memancing Tempatan yang Baik

Anda mungkin terkejut apabila mendapati beberapa tempat memancing tempatan yang bagus mungkin lebih dekat daripada yang anda fikirkan.

Bilakah kali terakhir anda membuka peta jalan? Mungkin terdapat beberapa kawasan biru berdekatan yang belum anda terokai. Atau pernahkah anda mencuba peta ikan dan bot kami Bukan sahaja ia akan membantu anda mencari lokasi perairan tetapi anda boleh mencari tempat menarik seperti tanjakan bot, marina dan kedai umpan. Lain kali anda memandu pulang dari tempat kerja atau kedai, buka mata anda untuk mencari tempat memancing. Saya pasti ada kolam atau titik akses di sungai yang anda terlepas pandang.

Apabila anda menemui tempat tempatan baharu, di mana dan bagaimana anda mula memancing?

Pada musim luruh, saya biasanya suka mula cetek dan perlahan-lahan bekerja lebih dalam. Ikan masih aktif di sepanjang garis pantai yang lebih panas dan mungkin mengikuti umpan seperti shad, hingga ke anak sungai penyuap. Mulakan dengan mana-mana struktur yang kelihatan seperti dok atau pokok tumbang untuk melihat sama ada anda boleh menjadi bola bergolek.

Oleh kerana ini adalah air baharu, saya boleh meneruskan dengan berhati-hati dan melakukan pembentangan plastik lembut tanpa rumpai sehingga saya dapat menangani pelbagai halangan yang mungkin bersembunyi di bawah dengan lebih baik. Gewang seperti spinnerbait juga merupakan gewang yang bagus untuk menutup air dan mencari ikan aktif tanpa berus dan tumbuh-tumbuhan yang tersangkut.

Selain itu, mula berfikir tentang pembentangan yang lebih perlahan. Dalam air yang lebih suam, ikan bes akan secara aktif mengambil cacing getah yang hanya terletak di bahagian bawah tanpa bergerak. Semakin sejuk, semakin banyak anda perlu berada di hadapan hidung ikan dan memaksa mereka membuat keputusan.

Tekanan memancing jatuh sering dikurangkan di banyak kawasan. Pemancing cuaca cerah yang lebih suka tidak memakai kot kehilangan beberapa aksi hebat. Beri perhatian kepada corak cuaca, kerana pada tahun ini gigitan boleh menjadi sangat hit-and-miss. Saya lebih suka sedikit angin dan awan berbanding keadaan yang tenang dan langit yang cerah dan “burung biru”. Angin seolah-olah membuat ikan aktif.

Dan walaupun sudah lewat tahun, pastikan lesen memancing anda dikemas kini sebelum mencuba tempat memancing tempatan anda yang baharu.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *