Tempat Memancing Berdekatan Anda dalam Era Jarak Sosial

Keluar untuk beriadah adalah digalakkan pada setiap masa, tetapi terutamanya semasa tempoh berkurung dalam ruangan yang berpanjangan ini disebabkan kebimbangan COVID-19 dan mandat penjarakan sosial setempat atau negeri. Memancing rekreasi ialah salah satu daripada aktiviti yang dibenarkan di kebanyakan tempat atau akan menjadi sekatan yang mudah, jadi semak di sini untuk mendapatkan maklumat tentang negeri anda, kerana keadaan sentiasa berubah.

Atas sebab yang jelas, pergi ke tempat memancing berhampiran anda adalah perkara yang paling bertanggungjawab untuk dilakukan, berbanding dengan membuat perjalanan yang jauh. Itulah yang saya lakukan juga, tinggal di dalam negeri saya dan kebanyakannya dalam daerah saya. Ini secara amnya lebih mudah dicapai di kawasan luar bandar berbanding di beberapa kawasan pinggir bandar dan kebanyakan bandar.

Walaupun keseluruhan tempat untuk memancing mungkin wujud dalam pengertian umum – iaitu pantai, teluk di pesisir pantai, tasik, kolam, sungai dan sungai – perkara yang boleh anda akses bergantung pada lokasi anda dan perkara yang dibuka secara umum pada masa ini . Di sesetengah kawasan, tanjakan awam ditutup, di kawasan lain, taman tempatan, wilayah atau negeri ditutup, jadi pilihan anda boleh dikecilkan, sekurang-kurangnya untuk seketika.

Walaupun begitu, anda mungkin sudah tahu kemungkinan yang wujud untuk tempat memancing berhampiran anda. Jika tidak, carian di tapak web kerajaan daerah anda (semak Taman dan Rekreasi) atau tapak web pelancongan tempatan/serantau boleh membantu, dan juga menyediakan sumber arah. Semak juga dengan agensi perikanan negeri untuk mendapatkan senarai pusat akses memancing dan berperahu daerah serta tempat awam untuk memancing.

Jika tiada sesiapa yang hadir di tempat yang anda tuju, maka anda sepatutnya berasa selamat untuk memancing dari tebing, atau untuk melancarkan bot atau kayak untuk menaiki air, dan mematuhi garis panduan penjarakan sosial. Jika terdapat orang lain yang sudah hadir, dan anda boleh merebak dengan sewajarnya, anda berada dalam keadaan baik, tetapi jika terdapat ramai orang lain di tapak (yang berkemungkinan berada di lokasi popular) dan sukar untuk mengekalkan penjarakan sosial, pertimbangkan untuk menuju ke tempat lain jika pilihan sedemikian wujud. Jika tidak, rancang untuk kembali ke lokasi ini pada masa yang kurang sesak (awal dan lewat hari lebih berkemungkinan) jika boleh.

Jika anda mengetahui beberapa tempat memancing tersembunyi, atau mempunyai kebenaran untuk memancing kolam persendirian, jadikan keutamaan pergi ke tempat memancing berdekatan anda, kerana kesesakan kurang berkemungkinan dan penjarakan sosial kurang bermasalah. Memandangkan pemancing kayak boleh meletakkan di banyak tempat di mana orang yang mempunyai bot tidak boleh, atau di tempat di mana tanjakan berdekatan ditutup, mereka mempunyai kelebihan dalam mengakses perairan nelayan tempatan. Pastikan anda tidak menceroboh apabila berbuat demikian.

Nampaknya munasabah bagi saya untuk memancing bersama ahli keluarga atau ahli lain yang tinggal bersama anda, terutamanya jika anda membawa bot anda keluar. Pertimbangkan sama ada membawa orang lain bersama-sama mengekalkan langkah keselamatan yang betul. Buat masa ini, atas kewaspadaan yang tinggi, saya kebanyakannya memancing secara solo, menaiki bot dan berkayak, dan tidak membawa sesiapa yang tidak tinggal dalam rumah saya. Semoga ia akan berubah tidak lama lagi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *