Tempat Burung Tidur | Nota Burung

Nota Burung®

Tempat Burung Tidur

Ditulis oleh Frances Wood

Ini ialah BirdNote!

[Selection from Brahm’s lullaby “Cradle Song” plus song of Swainson’s Thrush]

Pernahkah anda tertanya-tanya di mana burung tidur? Mari kita dengar ketika bunyi burung terakhir pada hari itu surut ke malam.

[Evening bird song of Swainson’s Thrush]

Semua burung perlu tidur – atau sekurang-kurangnya tidur – dalam setiap tempoh 24 jam. Kebanyakan tidur pada waktu malam. Burung biasanya tidak tidur dalam sarang, kecuali untuk mengeram telur atau anak-anak. Mereka mencari tempat untuk berteduh, selalunya memilih tempat yang sama malam demi malam. Burung penyanyi mencari hinggap yang dilindungi, terlindung daripada hujan dan selamat daripada pemangsa waktu malam. Burung-burung hutan kecil sering bermalam berhimpit-himpit di dalam rongga pokok. Burung belatuk berpaut pada batang pokok menegak. Jalak berjisim menjadi kumpulan besar yang menyelubungi pokok. Burung laut memilih pulau atau tebing untuk meringkuk untuk bermalam. Itik tidur sambil terapung di teluk yang dilindungi.

[Mellow Mallard sounds]

Burung sebenarnya tidak meletakkan kepala di bawah sayapnya untuk tidur kerana kita telah diyakinkan. Tetapi seekor burung boleh memalingkan kepalanya dan mencucuk paruhnya di bawah bulu bahu untuk memastikan ia hangat. Ia serupa dengan cara kita manusia menarik selimut ke hidung semasa malam musim sejuk yang sejuk.

Adakah anda fikir burung bermimpi? Jika ya, pada pendapat anda, apakah impian burung? Beritahu kami di Facebook – cari BirdNote, semua satu perkataan. Saya Mary McCann.

[Brahms’ lullaby “Cradle Song” with song of Swainson’s Thrush]

###

Pilihan daripada lagu pengantar tidur Brahm “Cradle Song” yang dimainkan oleh The Budapest Strings, daripada album Top 100 Pieces of Classical Music, 2010 Cobra Etainment.

Lagu dan panggilan burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Swainson’s Thrush direkodkan oleh GA Keller.

Bunyi ambien disediakan oleh C. Peterson.

Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.

Penerbit: John Kessler

Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2014 Tune In to Nature.org Jun 2018 / Julai 2022 Narator: Mary McCann

ID#063005sleep roost-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *