Teknik Memancing Bass Lanjutan: Petua Musim Sejuk

Musim sejuk di sini telah menjadi perjalanan liar setakat ini. Satu minggu “tinggi” adalah pada remaja; seterusnya, ia adalah dalam 50-an. Ini mengakibatkan pelbagai keadaan memancing. Beberapa tasik melaporkan 6 inci ais. Yang lain mempunyai kawasan air terbuka jadi teruskan dengan berhati-hati. “Ais lama” yang terbentuk semula selepas cair tidak sekuat ais baru.

Berikut ialah beberapa petua memancing bass lanjutan untuk musim sejuk:

Jika ais selamat, (sebagai contoh, saya mendapat laporan bahawa beberapa ais di Minnesota mempunyai ketebalan lebih daripada 24”!) Kecilkan alat anda. Garisan cahaya menghalang ikan daripada menyeramkan, dan walaupun garisan nipis lebih mudah dipatahkan, ikan bes yang sejuk akan kekurangan kuasa ikan yang hangat. Sabar sahaja.

Apabila memancing bass melalui ais, ramai pemancing suka menggunakan gewang yang lebih kecil. Plastik lembut kurang daripada 3 inci yang dipasang pada pelantar pukulan jatuh mungkin hanya tiket. Walau bagaimanapun, sesetengah pihak berpendapat bahawa bass musim sejuk lebih suka untuk tidak mengganggu gewang kecil dan mendesak umpan yang lebih besar seperti kilau emas hidup atau sunfish kecil.

Apabila memancing sekurang-kurangnya sebahagian terbuka air, perlu diingat bahawa tepi rak ais mungkin bertindak seperti tepi pad teratai beku gergasi semasa memancing ikan. Gewang seperti sudu dan umpan engkol tanpa bibir sangat bagus untuk mendapat serangan tindak balas jika anda membiarkannya berkibar. Gewang underspin seperti Road Runner yang diseret ke bahagian bawah boleh membangkitkan bass yang lembap dan sejuk. Dan persembahan jerkbait yang sangat perlahan adalah salah satu kegemaran saya pada musim sejuk.

Bergantung pada keadaan yang anda temui, terdapat pelbagai teknik memancing bass termaju yang mungkin berkesan sepanjang tahun ini. Eksperimen sehingga anda didail tentang apa yang bass mahukan. Sebahagian daripada keseronokan memancing adalah penemuan. Dan saya baru sahaja mendapati tiada air terbuka dan ais terlalu nipis, jadi saya mungkin pergi ke pertunjukan bot dan cuba mengambil beberapa teknik memancing bass yang lebih maju.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *