Taufan Menolak Burung ke Scotland

Warbler berbulu kuning (“Myrtle warbler”), AS, 2018 (foto dari Wikimedia Commons)

9 Oktober 2022

Terdapat banyak keseronokan dalam birding British minggu ini apabila dua burung warbler kuning-rumped (Setophaga dinobatkan) dan pahit pertama sekali (Ixobrychus orang buangan) telah dilihat di Kepulauan Shetland, hujung utara Scotland.

Kedua-dua spesies hanya ditemui di Amerika tetapi ketiga-tiga burung melintasi lebih daripada 2,200 batu dari Atlantik Utara tanpa henti, kemungkinan terpaksa keluar dari pantai. Maritim Kanada atau Newfoundland untuk melarikan diri Taufan Fionataufan terkuat pernah direkodkan di Kanada.

3 orang gelandangan Amerika Utara ke The Shetlands, 5-7 Oktober 2022 (peta daripada Wikimedia Commons; markup oleh Kate St. John)

Fiona mendarat di Nova Scotia pada 24 September. Burung-burung itu ditemui lebih daripada 10 hari kemudian di Shetlands pada 5-7 Oktober. Sukar untuk membayangkan penderitaan mereka. Burung burung belang kuning kelihatan baik tetapi yang paling tidak pahit telah letih dan kurang berat badan dan dibawa ke pemulihan di mana ia mati semalaman.

Saksikan keterujaan melihat burung jauh dari rumah dalam tweet dari burung British ini.

Saya kagum bahawa burung helang itu tertarik kepada satu-satunya pokok di landskap. Ini serupa dengan tingkah laku warbler di Magee Marsh pada bulan Mei apabila mereka ditemui di tompok kecil satu-satunya pokok di antara batu paya dan tanah ladang.

Parut yang paling sedikit ditemui dalam keadaan bongkok di tepi pantai, tidak dalam keadaan baik. Ia meninggal dunia malam itu dalam pemulihan.

ps Terdapat lagi: Penangkap lalat Empidonax yang pertama di Ireland dan Baltimore Oriole di Devon, UK. Malangnya oriole Baltimore telah dimakan oleh a burung pipit (an Helang itu).

(foto dari Wikimedia Commons; tweet terbenam)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *