Tasik Erie Smallmouth adalah Salah satu yang Terbesar dalam Rekod

Artikel mengenai Premier Angler mungkin mengandungi pautan gabungan. Sila lihat Pendedahan Ahli Gabungan kami untuk maklumat lanjut.

Menjelang penghujung tahun 2022, kebanyakan dalam komuniti nelayan menjangkakan bahawa tahun itu mungkin diingati untuk skandal penipuan kejohanan walleye. Ini adalah jaminan yang pasti seperti yang boleh dibayangkan jika kita membincangkan “cerita berita memancing Tasik Erie pada tahun 2022.”

Walau bagaimanapun, seorang pemancing dan anaknya telah menjejaki tahun memancing yang gila dengan tangkapan bass paling ketara pada 2022. Memandangkan gelombang ikan besar yang ditangkap di Texas awal tahun ini – termasuk bass Lonestar terbesar yang ditangkap dalam tiga puluh tahun dan rekod dunia bass hibrid “meanmouth” -itu mengatakan sesuatu!

Gregg Gallagher dan anaknya Grant, kedua-duanya guru sekolah, berkongsi hari yang jarang berlaku pada hari Jumaat. Gregg mencatat pada Ross Robertson’s Memancing Bigwater (video dalam pautan) Saluran YouTube bahawa dia mula perlahan di atas air. Selepas Grant menggesa dia menukar tekniknya, bagaimanapun, dia dengan cepat menyambung dengan mulut kecil dua digit.

Temu bual itu juga termasuk Travis Hartman dari Bahagian Sumber Asli Ohio. Hartman menyatakan bahawa mulut kecil Gallagher, yang mempunyai berat 10.15 paun, adalah kecil Great Lakes terbesar dalam rekod. Ia masih segan dengan rekod dunia smallmouth semasa, mamut seberat 11 paun, 15 auns yang ditangkap di Tasik Dale Hollow oleh David L. Hayes pada tahun 1955.

Selepas pensijilan rasmi, ikan Gregg Gallagher akan menjadi rekod baru Wilayah Ontario.

Di bawah adalah kata-kata Gregg Gallagher, yang diceritakan daripada “siaran akhbar rasmi” yang dikongsi di halaman Facebook Grant Gallagher pada hari Sabtu, 11/5.

“Pada 3 Nov, anak saya Grant dan saya, kedua-duanya guru, bangun dengan kejutan hari cuti kerana kabus. Keadaan tenang yang rata adalah keadaan yang sesuai untuk bot Bass Cat kami untuk mengembara ke mana sahaja yang kami inginkan di hujung Barat Tasik Erie. Matlamatnya adalah untuk menangkap bass smallmouth gergasi seberat 7 paun atau lebih baik.

Selama bertahun-tahun anak saya dan saya terutamanya mengejar spesies walleye popular tempatan. Mencari sesuatu yang berbeza, kami menghabiskan beberapa tahun mencuba pelbagai teknik untuk menangkap walleye dengan casting dan jigging dan bukan dengan kaedah trolling pilihan. Ini akhirnya menarik kami untuk menghabiskan lebih banyak masa secara khusus menyasarkan bass. Keinginan ini semakin besar apabila Grant menghabiskan empat tahun dalam pasukan Adrian College Bass.

Banyak masa yang telah dihabiskan oleh Grant untuk meninjau, membuat grafik dan mengusahakan penalaan halus teknik mulut kecil kami semuanya membuahkan hasil apabila dia mendapati apa yang kami berdua tahu adalah tempat yang unik dan mungkin belum ditangkap. Dengan banyaknya ikan umpan yang terletak dan kandungan bawah yang unik ditemui melalui hari yang panjang di belakang graf, kami menurunkan sonar menghadap ke hadapan dan dapat menyasarkan secara individu mulut kecil pelagik ini.

Pada apa yang ternyata menjadi lakonan yang paling tidak dapat dilupakan dalam hidup saya, umpan saya terkena sebelum ia mencecah bahagian bawah dan joran saya dengan cepat berlipat ganda, sejujurnya saya fikir saya telah memaut kepala biri-biri dan bukan mulut kecil. Kami dengan cepat mengetahui bahawa kami baru sahaja menangkap mulut kecil seumur hidup. Selepas berat pantas di dalam bot, kami tahu ikan menghampiri sekurang-kurangnya 9 paun dan kami serta-merta mula memikirkan apa yang perlu kami lakukan jika ia. Dengan beberapa panggilan telefon dan banyak bantuan daripada rakan seumur hidup Ross Robertson @bigwaterfishing, kami perlu mengesahkan berat badan pada skala rasmi. Selepas beberapa lagi panggilan telefon, kami dapat bertemu dengan Travis Hartman (Pentadbir Program Perikanan Tasik Erie untuk DNR Ohio) dan mengambil langkah yang sewajarnya untuk memohon rekod tersebut.

Sebaik sahaja kesahihan dan kertas kerja selesai, ia akan menjadi rekod bass smallmouth baharu Wilayah Ontario, memecahkan rekod 68 tahun. Saya rasa video kami berdua menjerit seperti gadis sekolah kerana akhirnya menjadi mulut kecil terdokumentasi yang pernah ditangkap di Great Lakes menceritakan semuanya. Keupayaan untuk melakukannya dengan anak saya yang telah menjadi Kapten bot dan seorang nelayan yang jauh lebih baik daripada saya, menjadikannya lebih istimewa. Apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, berat rasmi ialah 10.15 paun dan berukuran 23 ¾ x19 3/8. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kepada Crown Battery, St. Bonore Financial Services dan Clemons Boats/Bass Cat kerana membenarkan anak saya dan saya memburu mulut kecil gergasi ini yang berkeliaran di Great Lakes.”

Tahniah kepada Gregg kerana telah menangkap ikan yang luar biasa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *