Tarian Phalarope Wilson | Nota Burung

Nota Burung®

Tarian Phalarope Wilson

Ditulis oleh Camilo Garzón

Ini ialah BirdNote.

[Mar Chiquita soundscape, Xeno Canto 538924]

Di Mar Chiquita, Argentina, salah satu tanah lembap masin terbesar di Amerika Selatan, seorang ahli biologi menghabiskan hari-harinya mempelajari burung pantai.

Marcela Castellino: Nama saya Marcela Castellino dan saya sentiasa berminat dengan burung.

Marcela bekerja sebagai pakar pemuliharaan untuk pasukan Flyways Manomet, melawat tanah lembap, lagun garam dan dataran garam. Dia meninjau burung pantai untuk mengesan populasi mereka dan mengukuhkan pemuliharaan mereka. Sejak kecil, dia berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang spesies yang dia dan kakaknya Marina sering lihat di Mar Chiquita. Spesies yang dia sifatkan sebagai wira-wira.

[Wilson’s Phalarope calls, ML 3208]
Marcela Castellino: Mereka boleh melalui banyak halangan dan jarak yang luar biasa ini dan mempunyai perubahan fisiologi yang mengagumkan ini, mereka tidak pernah berhenti memukau saya.

Ini ialah Phalarope milik Wilson. Mereka mengagumkan dan boleh merentasi jarak dan halangan yang jauh, katanya di sini.

Marcela Castellino: Apatah lagi, kawanan domba. Apabila seseorang mempunyai keistimewaan untuk melihat kawanan ini yang terbang dengan cara yang begitu segerak.

Mereka terbang dalam pergerakan serentak, hampir seperti tarian, kata Marcela. Selepas musim panas berakhir di Amerika Utara, mereka kembali ke Mar Chiquita untuk meneruskan tarian ini. Semasa mereka memberi makan, mereka berenang dalam bulatan, memutarkan air dan mengacau makanan untuk dimakan.

[Wilson’s Phalarope calls, ML 105882]
Marcela Castellino: Pergerakannya sangat elektrik, boleh dikatakan. Mereka mempunyai banyak tenaga.

Marcela dan pasukannya sedang berusaha untuk memulihara burung itu, dan tarian elektrik, elips dan bulat mereka.

Rancangan ini adalah sebahagian daripada siri penyelidikan pemuliharaan burung pantai Manomet, dan ia juga tersedia en español — lawati tapak web kami, BirdNote dot org, untuk mengetahui lebih lanjut. Saya Camilo Garzón.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Editor Skrip: Camila Kerwin dari Rough Cut Collective
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Wilson’s Phalarope ML 3208 dirakam oleh R. Little dan WY Brockelman, Wilson’s Phalarope ML105882 dirakam oleh R. Faucett, dan soundscape Xeno Canto 538924 dirakam oleh D. Hinckley.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote September 2022
Narator: Camilo Garzon

ID# manomet-01-2022-09-06 manomet-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *