Tangkap lebih banyak ikan dengan Petua Gewang Memancing Fall Bass ini

Suhu musim luruh yang lebih sejuk boleh menjadi masa yang sesuai untuk memancing ikan bass serta spesies ikan lain. Di tasik dan sungai yang telah mencapai suhu musim panas maksimum, ikan mungkin rewel dan gelisah. Walau bagaimanapun dengan hari yang lebih pendek, bayang-bayang yang lebih lama, dan suhu yang semakin berkurangan, pemancing mula beralih kepada gewang memancing tradisional mereka.

Gewang memancing bass jatuh biasanya menunjukkan sekurang-kurangnya satu daripada tiga ciri. Gewang pancing bes yang meniru shad akan menjadi salah satu keutamaan. Shad adalah item mangsa berat sepanjang tahun tetapi pergerakan bermusim mereka ke atas anak sungai penyuap membantu menumpukan sumber makanan ini untuk memancing musim gugur yang hebat. Spinnerbaits, crankbaits dan swimbaits hanyalah sebahagian daripada gewang memancing bass musim gugur yang boleh berjaya meniru shad.

Ciri kedua gewang pancing bola jatuh ialah ia bergerak. Pelantar plastik lembut yang merangkak perlahan dan bawah yang digunakan dalam air suam tidak lagi menarik perhatian yang sama. Ikan bes pada musim luruh sering berkeliaran dalam jarak yang lebih jauh dalam kumpulan yang longgar, mencari untuk mengejar gewang aktif yang menyerupai kumpulan umpan.

Satu lagi petua memancing musim luruh adalah menjadi besar. Ikan pada tahun ini terutamanya nampaknya ingin menjimatkan tenaga. Pada musim bunga atau awal musim sejuk, mana-mana gewang kecil mungkin kelihatan berbaloi tetapi pada musim luruh, gewang yang lebih besar mewakili hidangan mudah yang besar untuk membantu menambah berat badan sebelum musim sejuk.

Walaupun corak gewang memancing bass musim gugur berkemungkinan besar seperti shad, bergerak atau bersaiz besar, ini tidak selalu berlaku. Beberapa tahun yang lalu, saya masih ingat menulis tentang tip gewang bass jatuh yang lebih besar daripada pakar memancing bass, Mark Zona. Tidak lama selepas penerbitan, dia menghubungi saya dan sambil ketawa berkongsi bahawa dalam perjalanan memancing musim luruh baru-baru ini, mereka sebenarnya terpaksa mengecilkan saiz untuk mencetuskan gigitan bass mulut kecil. Itu adalah sebahagian daripada cabaran memancing yang menyeronokkan. Satu-satunya cara untuk mengetahui cara menangkap ikan adalah dengan mendapatkan lesen anda, memukul air dan mula menghantar.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *