Tangkap dan Makan

Saya masih ingat kali pertama saya menangkap ikan untuk makan malam. Saya berumur lapan tahun, berdiri di pinggir Sungai Blackfoot di Montana, tiada apa-apa selain sungai yang bergelombang jernih dan padang rumput yang cerah yang jatuh ke dalam hutan yang subur. Ikan di tangan saya ialah ikan trout pelangi, kira-kira lapan inci panjang, ditangkap ringan dan lembut pada bugger berbulu. Saya masih ingat rasa kulitnya yang licin dan otot yang kuat dan gigi kecil yang tajam, dan cara dia memantulkan semua warna di dunia kembali kepada saya. Dia cantik. Pada malam itu, ayah saya dengan bangganya menggoreng tangkapan saya dalam bawang putih dan mentega, dan saya pasti saya telah merasai hidangan yang enak, tetapi tidak pernah lebih baik. Saya makan dengan penuh keseronokan-dan penghormatan tertinggi.

Apabila anak diberi joran dan peluang menangkap dan memakan ikan sendiri, mereka diberi pengajaran yang tidak ternilai. Proses abadi itu, dari pelakon pertama hingga perut kenyang, memberikan pengetahuan yang melangkaui pelajaran biologi atau pemakanan. Ia memberi peluang kepada anak anda untuk benar-benar memahami dari mana makanan mereka berasal. Terdapat faedah yang tidak berkesudahan untuk ini, tetapi untuk menamakan beberapa sahaja:

• Mereka lebih cenderung mengambil berat tentang dari mana datangnya apa yang mereka makan. Untuk mempersoalkan apa yang ada pada twinkie, atau hotdog.
• Ia mengajar mereka untuk bersyukur untuk setiap gigitan, menjadikan mereka lebih cenderung untuk menghabiskan makanan mereka dan kurang cenderung untuk makan berlebihan. Dengan kadar obesiti kanak-kanak pada 18%ini boleh menjadi pencegahan positif.
• Mana-mana kanak-kanak yang berhati-hati ikan dijamin akan dimenangi oleh peluang untuk memakan hasil tangkapan mereka sendiri. Dan setelah mereka merasai ikan yang menyihatkan jantung . . .

Di samping peningkatan kesedaran tentang apa itu makanan dan perjalanannya ke pinggan kami, seorang kanak-kanak yang berpengalaman membawa pulang makan malam keluarga mendapat keyakinan yang tidak ternilai. Keyakinan terpancar dari satu bahagian kehidupan ke bahagian lain, dan diberi peluang benihnya berakar dan berkembang dalam minda subur anak-anak kita. Keyakinan yang dibina oleh anak kita untuk belajar memancing akan terpancar dalam setiap apa yang dilakukannya.

Pertimbangkan kepentingan berkongsi pengalaman ini dengan anak-anak anda semasa musim memancing tahun depan. Terdapat begitu banyak kanak-kanak boleh belajar semasa mereka memancing, semuanya sambil menghabiskan masa berkualiti bersama keluarga di luar rumah. Lawati takemefishing.org untuk membantu menyediakan keluarga anda untuk berseronok di atas air tahun depan.


Anda mungkin juga berminat

Alisa Geiser

Alisa Geiser

Alisa Geiser menyembah hutan belantara dan 100% khusus untuk pengembaraan. Suatu hari dia akan melahirkan bayi, tetapi sekarang dia terharu dengan kesempurnaan 11 orang anak saudaranya dan membuatkan anak-anaknya mengajar mereka bermain papan selaju, mengadakan parti tidur di tipinya dan membawa mereka bersiar-siar di mana mereka mendapati mereka menikmati perkara seperti makan belut. Alisa ialah seorang penulis, penerbit dan pembuat filem dengan rekod prestasi penglibatan dalam projek yang membuat banyak kebisingan untuk mempromosikan tujuan sosial yang positif–pelanggan baru-baru ini termasuk Honor The Treaties dan Alex Lowe Charitable Foundation. Knee Deep, filem dokumentari tentang kesukarelawanan akar umbi yang diarahkan bersama pada 2014 bersama Aly Nicklas, sedang dalam jelajah antarabangsa. Karya beliau telah diterbitkan dalam Majalah Pengembaraan Wanita, BUKTI National Geographic, jurnal gajah, dan tempat lain. Dia diwakili oleh Foundry Literary + Media dan memegang BS dalam Kewartawanan dari University of Colorado, Boulder.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *