Tangkap dan Lepaskan Jaring untuk Digunakan untuk Pemuliharaan Ikan

Pada masa lalu, anda mungkin tidak terlalu memikirkan jenis tangkapan dan pukat lepas yang anda gunakan. Walau bagaimanapun, pukat yang anda bawa semasa perjalanan memancing anda sebenarnya memainkan peranan penting dalam kemandirian mana-mana ikan yang anda lepaskan kembali ke alam liar. Jaring tangkapan dan lepasan terbaik akan memberi anda keupayaan untuk mendarat, mengambil gambar dan melepaskan ikan tanpa menyebabkan sebarang bahaya kepada kuari kesayangan anda.

Ingat bahawa semakin anda mengendalikan seekor ikan, dan semakin lama anda menyimpannya daripada air, semakin kecil kemungkinan ikan itu akan kekal hidup dan sihat setelah dilepaskan. Apabila mempertimbangkan jenis tangkapan dan pukat pelepas yang hendak digunakan, ambil kira petua pemuliharaan ikan berikut.

  1. Cari jaring yang dibuat dengan jaringan getah bebas kusut dan bukannya yang mempunyai simpulan atau jaring tali nilon. Jaring tangkapan dan pelepasan bergetah akan memastikan bulu lendir ikan tetap utuh, yang membantu ikan terus melawan penyakit atau jangkitan. Gewang atau lalat juga kurang berkemungkinan terjerat dalam jaring bergetah.
  2. Cari tangkapan dan lepaskan pukat yang agak cetek supaya anda boleh merakam foto hasil tangkapan anda sambil menyimpan pukat anda (dan ikan) di dalam air. Jika anda ingin mengeluarkan ikan dari pukat anda dengan cepat untuk foto, pegang ikan secara mendatar. Ingat bahawa graviti keluar dari air adalah lebih besar, jadi ini boleh menyebabkan tekanan pada sistem rangka ikan.
  3. Jaring ikan terbaik untuk tangkapan dan pelepasan adalah ringan dan mudah untuk diangkut. Jaring ini mudah dibawa bersama sama ada anda berjalan di sepanjang tebing berbatu sungai gunung atau melontar terbang dari dek bot flat.
  4. Pertimbangkan spesies yang anda rancang untuk sasarkan berhubung dengan jarak lubang dalam jaring anda. Pastikan lubang dalam pukat anda cukup kecil untuk mengelakkan tangkapan anda tergelincir dan tidak tersangkut pada insang atau sirip yang halus. Anda tahu, seperti kata berkat lama Ireland, “Semoga lubang di jala anda tidak lebih besar daripada ikan di dalamnya.

Memandangkan anda tahu bagaimana jaring pendaratan bergetah boleh menyumbang kepada kadar kemandirian ikan yang lebih tinggi apabila menangkap dan melepaskan memancing, mengapa tidak mempelajari beberapa lagi amalan terbaik menangkap dan melepaskan? Mengaplikasikan kaedah pemuliharaan ikan seperti ini boleh membantu memastikan perikanan negara kita kekal sihat dan menawarkan banyak peluang memancing untuk generasi akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *