Tanah gambut – Perlindungan Padang Rumput Sunkhaze di Maine

Nota Burung®

Tanah gambut: Perlindungan Maine’s Sunkhaze Meadows

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Bobolink song]

Dengarkan sambil Bobolink menyanyikan dentingan nota yang pantas, seperti burung bendang yang disokong oleh banjo. [Bobolink song]

Bobolink ini menyanyi di tengah Maine, hanya di utara Bangor, di Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan Sunkhaze Meadows. Perlindungan Sunkhaze – nama itu berasal dari bahasa suku Abenaki – melindungi salah satu tanah gambut terbesar di rantau ini. Tanah gambut, atau paya gambut, adalah tanah lembap yang mengandungi sejumlah besar tumbuhan purba yang berair – sebahagian besar daripadanya lumut sphagnum – yang kelembapan dan keasidan yang tinggi menghalang daripada reput.

Tanah gambut mempunyai nilai pemuliharaan yang hebat, seperti yang digambarkan oleh Sunkhaze Meadows. Habitat berbilang tempat perlindungan itu kaya dengan hidupan burung — paya gambut, padang rumput tepi sungai, semak belukar, paya cedar, hutan maple dan lebih daripada 20 jenis burung walet bersarang di sini. Ada satu sekarang. [Song of Nashville Warbler]

Penangkap Terbang Perut Kuning kembali ke rawa ini setiap tahun, dari Panama [Yellow-bellied Flycatcher song/call].

Dan lagu Bobolink itu? [Bobolink song] Nah, dia menempuh jarak yang lebih jauh untuk kembali ke Maine, berhijrah ke utara ke padang rumput Sunkhaze, dari sejauh Bolivia. [Bobolink song] Mesti bagus untuk terbang ke sana!

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Lagu Bobolink [112084] direkodkan oleh C. Duncan; lagu Nashville Warbler [85229] direkodkan oleh WH Hershberger; lagu dan panggilan Yellow-bellied Flycatcher [100878] oleh WL Hershberger.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson

© 2015 Tune In to Nature.org Julai 2015 / 2021 Narator: Mary McCann

ID# sunkhazemeadows-01-2013-07-1sunkhazemeadows-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *