Tackle Tuna Untuk Pemula: 5 Gewang yang anda akan Suka

Tuna ialah spesies yang sangat bermigrasi yang boleh ditemui di seluruh dunia—dari New Zealand ke Nova Scotia dan North Carolina ke Mexico. Terdapat beberapa spesies tuna, berbeza dari segi saiz, berat, ciri, dan lokasi. Ini bermakna teknik memancing dan peralatan tuna juga mungkin berbeza bergantung pada pembolehubah ini dan banyak lagi. Jika anda bercadang untuk mencuba memancing ikan tuna, berikut ialah senarai lima gewang yang pasti dapat dimasukkan ke dalam senarai beli-belah alat tuna anda.

1. Gewang Trolling Skirted

Terdapat banyak gaya gewang trolling dari kepala jet hingga chuggers. Skirt berwarna terang dan ciri metalik mencipta pergerakan dan kilauan yang menarik tuna. Rig dengan ballyhoo atau umpan lain untuk profil yang lebih realistik.

2. Gewang Selam

Tuna sering dijumpai 60 hingga 100 kaki di bawah permukaan. Apabila ia datang kepada tackle tuna, tambah gewang berbibir pada hamparan trolling anda yang akan menyelam jauh ke dalam wilayah tuna.

3. Gewang Bulu

Gewang dengan kepala logam yang digilap dan bulu yang panjang dan berwarna-warni mencipta “asap” di dalam air yang hampir selalu menggesa mogok.

4. Palam Cedar

Senjata rahsia dalam senjata peralatan memancing tuna, tuna tidak dapat menahan aksi berenang palam kayu padu ini. Rendam dalam bau umpan untuk keberkesanan tambahan.

5. Palam Air Atas

Apabila tuna menangkap umpan di permukaan, ikat pada gewang atas air dan buang ke dalam kegilaan. Gunakan palam air atas atau cuba popper untuk pergerakan air yang lebih menarik

Ingat, gewang adalah kunci untuk menggigit mana-mana ikan, tetapi satu-satunya cara yang anda tahu ialah keluar dan mencuba pelbagai gaya alat pancing tuna sehingga anda menemui gewang memancing yang paling sesuai untuk anda. Tiada apa yang mengalahkan pengalaman! Sebelum anda keluar, pastikan lesen memancing anda terkini dapatkan lesen memancing anda dalam talian. Garisan ketat!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *