Surf Scoters Terserlah | Nota Burung

Nota Burung®

Skuter Surfing Terserlah

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

Sukar untuk disalah anggap puffin sebagai jenis burung lain. Tetapi ada seekor burung yang boleh lulus untuk aksi berganda puffin – Surf Scoter jantan. Itik laut yang besar ini mempunyai saiz yang besar, kebanyakannya paruh oren, badan hitam dan kepala hitam-putih — semua ciri dikongsi oleh puffin.

[Surf Scoters]

Paruh merah-oren besar lelaki Surf Scoter dengan bintik putih dan hitamnya benar-benar menyerlah. Betina itu berwarna coklat dengan paruh gelap dan bintik-bintik putih busuk di kepalanya.

Bil yang besar itu ialah alat yang hebat untuk memakan beberapa makanan kegemaran Surf Scoter: moluska bercangkang keras seperti kerang dan kerang yang melekat pada batu. Skuter itu menelan mereka keseluruhan, menghancurkan mereka di dalam hempedunya, yang dipenuhi dengan pasir. Kemudian skuter memuntahkan semua bahagian kulit yang rangup. Surf Scoters bersarang di tasik jauh di utara di Alaska dan Kanada dan musim sejuk di sepanjang pantai Amerika Utara.

Kawanan besar burung ini berkumpul di atas air pada musim sejuk. Kadang-kadang, anda boleh melihat ratusan berhampiran pantai dalam satu kumpulan padat, dipanggil rakit. Tetapi pandang ke luar seketika dan anda mungkin mendapati mereka telah hilang di bawah ombak, menyelam bersama-sama seperti perenang yang disegerakkan.

Dan apabila skuter terbang serentak, muzik sayap siulan mereka memukau.

[Surf Scoter flock taking off from water’s surface]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

Rancangan ini diwujudkan oleh Jim dan Birte Falconer dari Seattle, dan Idie Ulsh, membantu radio awam bercerita tentang sains dan alam semula jadi.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh ML195208 R Nelson; ML 195207 R Nelson. Dan Xeno-canto XC76453 AS Spencer.
Tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Urusan: Jason Saul
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
© 2018 Tune In to Nature.org Disember 2018 / November 2022 Narator: Michael Stein

ID# SUSC-02-2018-12-11 SUSC-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *