Sukan kuda untuk mengundi perubahan peraturan untuk Sukan Olimpik Paris 2024

 • Perubahan kepada format showjumping, perubahan kepada syarat kelayakan minimum dan menggugurkan muzik daripada perlawanan akhir pasukan dressage adalah antara cadangan perubahan peraturan Paris 2024.

  Pada 14 Oktober, FEI menerbitkan draf akhir cadangan, yang akan diteruskan untuk pengundian pada perhimpunan agung FEI bulan depan.  Bagi acara lompat tunjuk, ia telah dicadangkan untuk kembali mengadakan pertandingan berpasukan sebelum individu, seperti pada Sukan Olimpik sebelum ini sebelum format ditukar untuk Tokyo. Cadangan itu telah disokong oleh jawatankuasa lompat FEI dan pihak berkepentingan, termasuk persekutuan kebangsaan Sweden.

  “Ini membantu chef menguruskan pasukan mereka, membuat penggantian (jika perlu) dan sentiasa menyusun kombinasi yang paling segar dan bersedia dalam perjalanan ke perlawanan akhir individu yang paling mencabar, sekali gus mewujudkan persaingan yang lebih baik dan mengelakkan tekanan pada kuda yang letih,” kata seorang jurucakap. untuk persekutuan kebangsaan Sweden, apabila cadangan itu dibangkitkan.

  Jawatankuasa lompat juga telah mengemukakan perubahan kepada syarat kelayakan minimum (MER), yang menjadi perhatian apabila beberapa kombinasi melayakkan diri ke Tokyo pada pertunjukan yang telah “tersilap diluluskan” oleh FEI (berita, 20 Februari 2020). Di bawah cadangan baharu MER mesti diperolehi pada pertandingan grand prix, Piala Negara atau Piala Dunia, dengan ketinggian minimum 1.55m.

  Pembina kursus Tokyo, Santiago Varela adalah antara mereka yang menyokong pengetatan MER.

  “MER mesti diperoleh hanya di CSI/CSIO4* dan CSI5* oleh itu mempunyai semua pesaing di bawah syarat yang sama. Pertandingan MER khas tidak boleh dibenarkan lagi,” katanya.

  Penjelasan kepada peraturan sedia ada telah dikemukakan, bahawa kombinasi boleh mencapai MER pada acara luar “terpilih” sehingga tiga bintang, dengan syarat ketinggian kursus sekurang-kurangnya 1.55m. Jawatankuasa lompat juga mencadangkan pertandingan yang mengira MER mesti memenuhi beberapa spesifikasi teknikal sekitar bilangan halangan, jenis halangan dan jarak.

  Cadangan perubahan pada pertandingan dressage Olimpik termasuk meningkatkan MER daripada 66% kepada 67%, dan semakan susunan permulaan grand prix. Sebelum ini, ini berdasarkan kedudukan gabungan dalam ranking dunia – tetapi telah dicadangkan ini harus berdasarkan kedudukan atlet sahaja, berdasarkan senarai berasingan baharu untuk penunggang dan kuda.

  Terdapat juga perbincangan mengenai penggunaan muzik untuk grand prix istimewa, perlawanan akhir pasukan, di Tokyo. Ia dibawa masuk untuk menjadikan sukan ini lebih menarik kepada penonton yang lebih besar. Ia dianggap ini “tidak begitu berjaya”, dengan ramai penunggang tidak membawa muzik mereka sendiri, dan hakim berkata perbezaan dalam kualiti dan kelantangan boleh mengganggu.

  “Pilihan yang paling adil ialah mengalih keluar pilihan muzik ujian pasukan,” kata jawatankuasa teknikal FEI.

  Tarikh akhir bagi jawatankuasa Olimpik kebangsaan (NOC) untuk mendapat kelayakan ke Sukan Paris merentas semua disiplin ialah 31 Disember 2023 – dan NOC mesti menyerahkan sijil keupayaan selewat-lewatnya pada 8 Januari 2024. Ini adalah pengesahan bahawa sekurang-kurangnya tiga kombinasi telah mencapai yang berkaitan disiplin MER.

  Dalam acara, tiga kombinasi mesti mencapai keputusan kelayakan dalam CCI4*-L dan CCI4*-S, atau dua dalam CCI4*-L, atau satu dalam CCI5*, menjelang tarikh akhir Disember. Semua gabungan yang bersaing di Paris mesti mempunyai satu keputusan kelayakan di CCI5*, atau pada CCI4*-L dan CCI4*-S, antara 1 Januari 2023 dan 24 Jun 2024. Di bawah cadangan baharu, mereka juga mesti mencapai satu kelayakan keputusan pada empat atau lima bintang, antara 1 Januari dan 24 Januari 2024.

  Perbincangan telah berlangsung di forum sukan FEI pada bulan April sekitar mengurangkan bilangan peserta yang layak ke acara akhir individu daripada 25 kepada 20, tetapi ini akan kekal pada 25. Cadangan baharu telah dicadangkan sekiranya mana-mana kombinasi yang layak menarik diri. sebelum permulaan perlawanan akhir individu, mereka tidak akan diganti.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *